Grootste deel van hulp aan Griekenland vloeit terug naar Europa

Komt het verstrekken van financiële hulp aan Griekenland neer op het dragen van water naar de zee? Dat zou wel eens het geval kunnen zijn, want blijkt dat het overgrote deel van de hulp die door de troika aan Griekenland wordt gegeven terugvloeit naar Europa.

Griekenland ontvangt miljarden euro’s aan steun van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, maar die ontvangen steun gaat grotendeels terug naar het afbetalen van de rente op de uitstaande schulden.

Troika betaalt zichzelf

Dat betekent dat Griekenland per saldo nauwelijks nog geld overhoudt om de interne werking te financieren. Het reddingspakket met een waarde van 130 miljard euro was bedoeld om Griekenland tijd te kopen, maar dat is dus amper gebeurd, alles ging naar het afbetalen van de rente.

Economisch gezien zit hier misschien weinig of geen logica achter, maar in de politiek van de euro-financiën zit er wel degelijk een logica achter verscholen. Griekenland kan niet failliet gaan omdat het de troika niet kan terugbetalen, die betaalt namelijk zichzelf terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content