Grondstoffen onder druk: koersen van belangrijkste metalen zijn ingestort

© reuters

De prestaties van de afgelopen vijf jaar waren ondermaats en de vooruitzichten blijven onzeker.

Grondstoffenfondsen hebben het in de voorbije vijf jaar zwaar te verduren gehad. De beste fondsen wisten het hoofd boven water te houden en enkele procenten te winnen, maar de meerderheid zit diep in de rode cijfers. Na een mooi herstel in 2016 en 2017 is de tendens sinds begin dit jaar weer negatief.

Dat is geen verrassing voor Shawn Driscoll, beheerder van het fonds T.Rowe Price – Global Natural Resources. Hij is ervan overtuigd dat de baissecyclus voor grondstoffen nog lang niet ten einde is, aangezien de koers van een grondstof op lange termijn de neiging heeft zich af te stemmen op de gemiddelde ontginningskosten op de markt. Dat geldt ook voor oliegroepen. “Wij verwachten dat de oliekoersen dalen tot 50 dollar en aangezien olie een van de belangrijkste kostenposten is voor mijnbouwgroepen, zullen de ontginningskosten en de evenwichtsprijs van die grondstoffen ook de neiging hebben structureel te dalen”, verklaart Driscoll. Hij blijft olieproducenten en mijnbouwgroepen zeer sterk onderwegen.

De koers van een grondstof heeft op lange termijn de neiging zich af te stemmen op de gemiddelde ontginningskosten op de markt.

Niet houdbaar

De koersen van de belangrijkste metalen zijn ingestort sinds begin dit jaar. Er was een terugval van 25 procent voor aluminium, 23 procent voor zink en 17 procent voor koper en zilver. Na een stijging tot 85 dollar aan het begin van de herfst, is de prijs voor een vat Brent-olie in de afgelopen maanden met liefst 23 procent teruggevallen, tot 66 dollar. “De niveaus van enkele maanden geleden zijn eenvoudigweg niet houdbaar”, aldus nog Shawn Driscoll.

Michael Hulme, beheerder van het fonds Carmignac Portfolio Commodities, verwijst ook naar de impact van de verhoogde Iraanse productie op het wereldwijde olieaanbod, en naar de diverse neerwaartse herzieningen van de economische groei. “Onze blootstelling aan bedrijven actief in olie-exploratie en de teleurstellende kwartaalresultaten van Goldcorp in de goudsector hebben onze prestaties geen goed gedaan”, geeft hij toe.

Beheerste volatiliteit

Shawn Driscoll heeft zijn portefeuille gericht op groepen of sectoren die profiteren van de daling van de grondstoffenkoersen, zoals chemiebedrijven. “In de oliesector zullen we ons vooral richten op geïntegreerde oliemaatschappijen, die de sterke schommelingen van de oliekoersen makkelijker kunnen opvangen en die hun kostenstructuur sterk hebben afgeslankt in de afgelopen vijf jaar.”

Een andere tendens in zijn portefeuille is een groter belang voor hernieuwbare energie, een sterk groeiend marktsegment dat minder last heeft van de prijsschommelingen van grondstoffen, aangezien de rendementen vaak gereguleerd worden door de overheid. Dat maakt de portefeuille die Shawn Driscoll beheert, veel minder volatiel dan die van de meeste van zijn concurrenten. Het heeft het fonds een rating van vijf Morningstar-sterren opgeleverd. “Ons fonds zal minder snel dalen in een baissemarkt en minder snel stijgen in een haussemarkt omdat we niet beleggen in producenten van slechte kwaliteit, die vaak veel sneller de hoogte ingaan.”

Vluchtwaarde

Ook Amundi Funds – CPR Global Resources behoort tot de beste fondsen in de grondstoffensector. Het fonds bevat een vijftigtal lijnen. De grootste twintig posities vertegenwoordigen meer dan 60 procent van de activa onder beheer. De strategie is minder gericht op de oliesector en meer op mijnbouw en edelmetalen. “De reële rente in de Verenigde Staten is sterk gestegen in vergelijking met de rest van de wereld. Dat heeft geleid tot een snelle appreciatie van de dollar. Ook de handelsoorlog met China heeft de stijging van de dollar mee in de hand gewerkt. De goudkoers heeft daaronder geleden.”

Sinds begin oktober lijkt het gele metaal echter opnieuw de status van vluchtwaarde te hebben bereikt. “Wij geven de voorkeur aan goudbedrijven van hoge kwaliteit”, onderstreept fondsbeheerder Arnaud du Plessis. “De verwachting is dat de Fed zijn monetair beleid in een langzamer tempo zal normaliseren. Dat opent de deur naar een gunstiger klimaat voor goud en mijnen.”

Oliemaatschappijen en koper

In de oliesector hebben de opheffing van de sancties tegen Iran, de verdere productiegroei bij Amerikaanse producenten en een verhoging van de marktvolumes door Saudi-Arabië duidelijk gewogen op de tendens. “We geven daarom de voorkeur aan grote oliemaatschappijen, die minder zullen lijden onder de recente daling van de oliekoers, terwijl we onze blootstelling aan bedrijven die actief zijn in exploratie en dienstverlening in de oliesector hebben teruggeschroefd”, onderstreept Arnaud du Plessis. “Het is weinig waarschijnlijk dat de investeringen daarin op korte termijn sterk aantrekken.”

De rest van de portefeuille put uit de sectoren van de chemie en de industriële metalen. “Na de recente consolidatie in de chemiesector bekijken we de mogelijkheden om onze blootstelling te versterken. Wat industriële metalen betreft, blijven we vooral optimistisch over producenten van koper. De vraag naar dat metaal zal wellicht sterk stijgen in de komende jaren, aangezien het intensief gebruikt wordt in elektrische auto’s. Bovendien bestaan er weinig mogelijkheden om de productiecapaciteit van koper te vergroten”, weet Du Plessis.

Landbouw

Tot slot is er het fonds BGF Natural Resources Growth & Income Fund, dat focust op de landbouwsector. Het zette de beste prestaties van de groep over de voorbije vijf jaar neer. Fondsbeheerder Thomas Holl geeft aan dat de blootstelling aan de landbouwsector de prestaties in het derde kwartaal gunstig heeft beïnvloed en de moeilijke periode in andere marktsegmenten gedeeltelijk heeft gecompenseerd. “We denken dat de markt de ongerustheid over de toename van het protectionisme heeft overdreven.”

Volgens Holl bevindt de oliekoers zich op een houdbaar niveau, wat “een stijging van de waardering van de sector” mogelijk moet maken. In de mijnbouwsector zal het tekort aan investeringen in de afgelopen jaren volgens hem de stijging van de productie onder druk zetten. De cashflows blijven comfortabel en ondersteunen een stijging van de uitkeringen aan aandeelhouders, verwacht hij.

“Tot slot blijven bedrijven uit de landbouwsector voorzichtig optimistisch, ondanks de wederzijdse sancties tussen China en de Verenigde Staten”, ziet Holl. “Sinds 2017 stellen we een groot aantal fusies en overnames vast, wat aangeeft dat de spelers de huidige waardering als aantrekkelijk beschouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content