Grijze muis RWE ontgoochelt

Terwijl sectorgenoot E.ON gisteren met een positieve verrassing kon uitpakken, komt de tweede grootste Duitse elektriciteitsproducent met ontgoochelende cijfers en een nieuwe herstructurering.

RWE sloot het eerste halfjaar af met een omzet van 27,1 miljard euro of 1,3% minder dan een jaar geleden. Gisteren rapporteerde E.ON een stijging van zijn omzet met 23%. De recurrente nettowinst kwam uit op 1,67 miljard euro of stabiel tegenover dezelfde periode vorig jaar. Analisten mikten echter op 1,72 miljard euro.

In tegenstelling tot E.ON is RWE (nog) niet tot een akkoord gekomen met het Russische Gazprom over een herziening van zijn gasbevoorradingscontracten. De prijs van gas blijft voor RWE dus nog altijd gelinkt aan olie wat een belangrijke extra kost betekent voor de groep.

RWE stelde tegelijkertijd ook een nieuw herstructureringsplan voor. Door 2400 jobs te schrappen zou de groep 1 miljard euro kosten besparen. Na deze operatie zal de Duitse groep in totaal 10.400 jobs geschrapt hebben.

De vooruitzichten voor de Duitse elektriciteitsproducenten blijven somber naarmate Duitsland langzaam opschuift naar de volledige uitstap uit kernenergie in 2022. Het verlies aan productiecapaciteit en de investeringen in nieuwe elektriciteitscentrales zal de komende jaren blijven wegen op de resultaten. Hernieuwbare energie blijft immers duur, en de gas- en steenkoolcentrales vereisen de aankoop van CO2-certificaten. Bij E.ON was al duidelijk dat de sterke stijging van de nettowinst te danken was aan eenmalige elementen.

Partner Content