Griekse ‘Oxi’ deert de euro niet

© REUTERS

Na het Griekse referendum kelderde de euro van 1,11 naar 1,096 dollar. Ondertussen staat de Europese munt opnieuw op 1,106 dollar. Volgens Koen De Leus, Senior Economist bij KBC is dat herstel niet zo verwonderlijk.

“Het herstel van de euro is niet zo abnormaal”, schrijft De Leus in een analyse. Hij haalt vier argumenten aan waarom een Griekse ‘Oxi’ de Europese munt weinig tot geen schade berokkent.

Allereerst kunnen de perifere landen vandaag een stevige groei voorleggen. Zo tekent Spanje bijvoorbeeld een economische groei op van 2,8 procent. Daardoor is de kans behoorlijk klein dat de Griekse crisis de andere Zuid-Europese landen zal besmetten.

Daarnaast kan de Europees Centrale Bank (ECB) de opkoop van obligaties versnellen. Ook het European Stability Mechanism (ESM), een permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan EU-lidstaten die in financiële problemen verkeren, kan desnoods met leningen, bankherkapitalisaties en kredietlijnen over de brug komen.

Het ECB kan bovendien een beroep doen op het OMT-programma als de nood het hoogst is. De centrale bank gebruikt het programma, dat op 12 augustus 2012 werd gelanceerd, om obligaties uitgegeven door lidstaten van de Eurozone op te kopen op de secundaire markten.

De Leus is er dan ook van overtuigd dat er geen eurocrisis-bis in de maak is.

Reactie op de beurzen

Een reactie op de Europese beurzen bleef niet uit. De Bel20 noteerde enkele minuten na opening met een verlies van 1,50 procent op 3.538,11 punten. Om 12 uur ‘s middags steeg de index opnieuw naar 3.568,20 punten. De Duitse Dax moest bij opening 1,24 procent inleveren en noteerde om 12 uur op 10.986,06 punten.

De beurzen in de perifere landen leden de grootste verliezen. De Italiaanse FTSE MIB tekende bij de opening een verlies op van 2.8 procent. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content