Griekse crisis en Chinese beurscrash temperen beleggersoptimisme

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het vertrouwen van de Belgische beleggers is in juli voor de vierde maand op rij gedaald. De Chinese beurscrash en de Griekse crisis zijn de belangrijkste oorzaken. Dat blijkt uit de ING-beleggersbarometer.

De barometer viel in juli terug tot 106 punten, tegenover 113 punten in juni. De indicator staat nog boven het neutrale niveau van 100 punten, al slinkt het optimisme zienderogen.

Maar ING is er van overtuigd dat er beterschap op komst is. “De Griekse deal half juli heeft het beursvertrouwen opnieuw doen toenemen”, meldt de bank in een persbericht. Zo steeg het aantal beleggers die hopen op een beurshausse in de komende drie maanden van 25 procent in de eerste twee weken van juli naar 40 procent in de derde week.

Ethisch beleggen

Daarnaast polste de barometer naar de motieven van beleggers. Voor drie op de tien is beleggen een plezante bezigheid. Vooral de actieve beleggers (59%) halen veel plezier uit het beheer van hun portefeuille. De helft van de respondenten ziet beleggen echter niet als een hobby, en 21 procent vindt het zelfs een vervelend karweitje.

Het merendeel (66%) van de beleggende Belgen vindt het belangrijk dat de banken de beleggingen mee opvolgen en hen bijstaan. Ook de actieve beleggers (54%) vinden dat. Maar dat wil niet zeggen dat ze hun portefeuille minder kritisch opvolgen. Zo gaat 59 procent van de actieve beleggers af op zijn eigen oordeel. Bij de weinig actieve beleggers is dat slechts 30 procent.

Belgische beleggers hebben ook oog voor ethisch investeren. 49 procent vindt het belangrijk dat dat een fonds alleen in ethische bedrijven investeert. Voor 15 procent speelt dat geen rol. De meerderheid van de Belgen vindt dat het de taak van de bank is om na te gaan of een fonds al dan niet ethisch belegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content