Griekse crisis deert de euro niet

© iStock

Vandaag vindt het overleg van de laatste kans voor Griekenland plaats in Brussel. Sommige economen zijn er van overtuigd dat een Griekse exit positief zou kunnen zijn voor de euro.

Op de valutamarkten valt het op dat de Griekse crisis weinig effect heeft op de euro, de koers noteert nog steeds ruim boven het niveau van 1,13 dollar. Nog niet zo heel lang geleden waarschuwden de analisten voor een terugval van de euro richting pariteit met de dollar (1 euro = 1 dollar). Dat scenario lijkt nu plots weer heel ver weg te liggen. Eigenlijk vertoont de euro al sinds het midden van maart opnieuw een stijgende trend. Dat schrijft de financiële site Oblis.be.

Vasileios Gkionakis, hoofd global currency strategy bij Unicredit, gelooft dat Griekenland momenteel niet meer relevant is voor de valutamarkten. Integendeel zelfs, sommige economen geloven dat een Griekse exit positief zou kunnen zijn voor de euro. Of dat inderdaad zo is, moet nog afgewacht worden.

Surplus lopende rekening

Een tweede factor die de euro ondersteunt, is het surplus op de lopende rekening. Dat stond volgens de berekening van de Europese Centrale Bank in maart op 18,60 miljard euro. Maar hier wringt meteen ook het schoentje, want het surplus op de lopende rekening krimpt in snel tempo. Op 1 januari van dit jaar was er nog een surplus van 30,50 miljard euro.

Een andere factor die de euro momenteel ondersteunt, is de verwachting dat de FED uiteindelijk toch zal aarzelen om de rente te verhogen. Maar president Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank heeft eerder deze week duidelijk gesteld dat het wel degelijk de bedoeling is om dit jaar twee keer de rente te verhogen. Wat betekent dat de dollar zijn onderbroken klim ten opzichte van de euro opnieuw kan hervatten. In september weten we daaromtrent waarschijnlijk meer.

Wanneer de FED in die maand haar rente een eerste keer verhoogd, mogen we in december nog een tweede renteverhoging verwachten.

(Oblis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content