Grieks drama zet Chinese beurzen onder druk

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vandaag wisselvallig. De meeste indices bevinden zich licht in de plus, zonder dat er van een krachtige opwaartse beweging sprake is. Uitzondering die de regel bevestigt, zijn echter de Chinese beurzen (inclusief Hong Kong).

Nochtans bevestigde premier Wen Jiabao vanmorgen dat de klemtoon op economische groei zal komen te liggen. Wat er zich afspeelt in Griekenland, laat echter vermoeden dat Europa een remmend effect gaat uitoefenen op de Chinese economie.

Zet Grieks drama op beurzen zich deze week verder?

Internationale beurzen bieden aanblik van Grieks drama

De internationale aandelenmarkten hadden de afgelopen week volgens ABN Amro de aanblik van een Grieks drama. Geen van de leidende Griekse politieke partijen slaagde erin om een regering te formeren die zou kunnen steunen op een meerderheid in het parlement.

Toen dinsdag bleek dat ook president Papoulias er niet in was geslaagd om een regering van nationale eenheid te vormen, werden nieuwe verkiezingen noodzakelijk. Deze zullen op 17 juni worden gehouden.

Het risico is dat de extreem linkse partij Syriza, die op 6 mei met 16,7% als tweede eindigde, als grootste uit deze verkiezingen komt. In de polls staan ze inmiddels op meer dan 27%.

Het is moeilijk aan te geven wat daar precies de gevolgen van zijn in termen van bezuinigingen en een eventueel uittreden uit de

eurozone, maar dat laatste is volgens ons wel sterk toegenomen.

Het resultaat zal uitermate slecht zijn voor de aandelenmarkten en die sorteren daar nu op voor.

AEX blijft zwak gestemd

De AEX is de eerste vier dagen met maar liefst 15 punten gedaald tot 290. Een weekslot onder het middellange termijn stijgend trendkanaal en onder 295,37 punten is technisch gezien een sterke bevestiging van de zwakte.

Een opwaartse uitbraak boven de horizontale weerstand op 313,46 is nodig om het technische beeld te verbeteren.

Behalve het Griekse drama konden de beurzen ook weinig steun ondervinden van de economische indicatoren in Europa. Die bevestigden dat de meeste landen – met uitzondering van Duitsland – zich in het eerste kwartaal van dit jaar in een milde recessie bevonden. Zeker in de zuidelijke lidstaten zal die recessie in het tweede kwartaal volgens ABN Amro nog niet verdwenen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content