Griekenland trekt buikriem verder aan, beleggers wachten op ECB

De Griekse regeringspartijen zijn het eens geworden over een nieuw besparingsprogramma met een waarde van 11,50 miljard euro.

Volgens de linkerzijde zouden de maatregelen het armere gedeelte van de bevolking in de mate van het mogelijke sparen.

Daarmee zou de weg geëffend moeten zijn voor een nieuw pakket steunmaatregelen. De Griekse regering zou voor het einde van deze maand zonder geld vallen en heeft het geld dus dringend nodig.

Daarnaast gaat de aandacht van de beleggers uiteraard vooral uit naar de Europese Centrale Bank.

Die heeft krachtige maatregelen beloofd om de euro te redden, maar de beleggers vrezen dat het opnieuw bij woorden gaat blijven.

In afwachting dat de ECB-beslissing bekend is, zal de ondertoon op de financiële markten waarschijnlijk zeer voorzichtig blijven.

Shell: verdere stijging van productiegroei

Shell behaalde in het tweede kwartaal een winst van $ 5,9 mrd op basis van lopende inkoopkostenberekening (CCS), min 25% op jaarbasis.

Exclusief incidentele items was de winst $ 5,7 mrd. De operationele kasstroom was $ 13,3 mrd. De financiële positie bleef gezond met een gearing van 8.1%.

De Upstream resultaten waren $ 4,5 mrd, ($ 5,4 mrd vorig jaar) downstream $ 1,2 mrd (vorig jaar 1,0 mrd) en diversen min $ 84 mln ($ 51 mln). Per aandeel bedroeg de winst $ 0,95 (was $ 1,29) en het dividend staat op $ 0,43, 2,4% hoger dan vorig jaar.

De daling van het resultaat was verwacht gezien de prijsdaling van ruwe olie. Het resultaat van downstream (raffinage) was beter dan verwacht.

De productie steeg met 4% en zette de verbeterende trend voort. Gezien de sterke positie van het bedrijf en de toenemende productie is de rating van Theodoor Gilissen Bankiers kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content