Griekenland sluit beroep op IMF niet uit als Europa niet over de brug komt
Griekenland sluit een beroep op het Internationaal Monetair Fonds niet uit als Europa niet ter hulp komt bij het oplossen van de begrotingsproblemen.
Op Dominique Strauss-Kahn van het IMF werd voorlopig nog geen beroep gedaan, maar dat kan nog komen. De Griekse eerste minister George Papandreou is van mening dat het nu de beurt is aan Europa om over de brug te komen.
Als dat niet gebeurt of als Europees ingrijpen niet volstaat, zal Papadreou niet aarzelen om naar het IMF te stappen. Het fonds mag dus als laatste reddingsboei worden beschouwd.
Economen zijn van mening dat Griekenland eventueel van het IMF op een steun kan rekenen die vergelijkbaar is met die aan Hongarije werd toegekend. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer 45 miljard euro.
De Europese Unie is er niet zo happig op dat Griekenland bij het IMF zou gaan aankloppen, onder andere vanwege een onderlinge rivaliteit tussen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn en de Franse president Sarkozy.
Beide Fransen kunnen elkaar politiek nog ontmoeten en Sarkozy zou allesbehalve graag zien dat Strauss-Kahn als redder van Griekenland wordt beschouwd.
De ratinghuizen spraken gisteren overigens lovende woorden over de besparingsmaatregelen die Griekenland gisteren aankondigde. Volgens Moody’s is de kans nu toegenomen dat de situatie rond de Griekse schulden in de komende weken gaat stabiliseren.
Volgens sommige economen zou het IMF en niet de EU de juiste organisatie zijn om Griekenland te redden. Er gingen zelfs stemmen op een Europees Monetair Fonds op te richten om leden in nood bij te staan.
Volgens Simon Johnson, econoom bij het Massachusetts Institute of Technology’s Sloan School of Management en een vroegere econoom bij het IMF, zou Europa zeker niet prijs stellen dat het IMF tussenbeide komt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier