Gratis beleggen heeft zijn prijs

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Britse onlinebroker iDealings komt naar België en Nederland. De lagekostenspeler rekent geen commissie aan voor transacties in aandelen, die noteren op Euronext Brussel, Amsterdam en Parijs. Ook de Nederlandse prijsvechter DeGiro had eerder ‘gratis’ handelen aangekondigd. Bestaat zo’n free lunch wel?

Achter het gratisverhaal van DeGiro en iDealings schuilt een verschillend businessmodel, maar ze hebben wel gemeenschappelijke trekjes. Zo gaan uw orders niet of niet rechtstreeks naar de beurs of een andere gereglementeerde markt.

Om bij iDealings recht te hebben op commissievrij handelen, moet u er expliciet mee akkoord gaan dat uw orders buiten de beurs om gematcht worden met de orders van andere particuliere klanten of professionele partijen. Wanneer uw order toch op de beurs terechtkomt, dan rekent iDealings de transactiekosten van de beurs door aan u. Bij DeGiro was er onlangs ophef omdat orders van particuliere klanten soms uitgevoerd worden met het eigen hefboomfonds HiQ als tegenpartij. Voor alle duidelijkheid: DeGiro lanceert een nieuwe broker voor gratis trading in aandelen: DeZiro.

Opportuniteitskosten

“De orders van de klanten komen niet terecht in een centraal orderboek”, reageert Eric Stevens, een professionele handelaar. “Ik schat de opportuniteitskosten voor de klanten op 0,1 procent voor gewone aan- en verkooporders tegen de marktprijs of limietprijs.”

Hij bedoelt daarmee dat het verschil tussen bied- en laatkoersen (de spread) bij interne afhandeling doorgaans groter is en dat de klanten op de beurs dus een iets betere prijs zouden kunnen krijgen voor hun effecten.

De brokers zeggen zelf dat de klanten net goedkoper af zijn door die orders intern af te handelen, omdat ze dan geen transactiekosten aan de beurs of aan andere handelsplatformen moeten betalen. Volgens een kenner zou de nieuwe Europese beleggersrichtlijn (MiFID II) een einde maken aan dit soort interne afhandeling van orders.

Advertenties

DeGiro wil ook adverteerders aantrekken. Door de inkomsten uit advertenties kan het naar eigen zeggen de handelscommissie op 500 aandelen laten vallen. Het gaat typisch om grote multinationals, waaronder drie Bel-20-bedrijven: AB InBev, GDF Suez en KBC Group. Maar dat is nog toekomstmuziek. Voorlopig kunnen Belgische beleggers nog niet gratis handelen op DeZiro.

iDealings rekent op zijn beurt hoge kosten aan voor normale, vaak weerkerende verrichtingen, zoals bijvoorbeeld de uitkering van een dividend (30 cent) of de overschrijving van geld naar een andere rekening (5 euro).

Gratis bestaat niet

De conclusie is dat gratis handelen niet bestaat. De dienstverlening van die buitenlandse prijsbrekers is doorgaans rudimentair. Beginnende beleggers hebben een beetje hulp nodig om hun weg te vinden en zullen dan ook eerder hun gading vinden bij brokers die ietwat duurder zijn.

Voorlopig rekent noch iDealings noch DeGiro zijn Belgische klanten beurstaksen aan. Volgens de Belgische fiscus moet een broker beurstaksen afhouden zodra hij expliciet mikt op een Belgisch publiek, maar blijkbaar slaagt de fiscus er nog niet in dat standpunt hard te maken. De misgelopen beurstaks kan de fiscus niet op de klant verhalen, enkel op de brokers.

Een bijkomend probleem met buitenlandse rekeningen is dat u zelf een boekhouding zult moeten bijhouden. Dividenden en intresten moet u aangeven in de ‘diverse inkomsten’ op uw belastingbrief. U moet daar nog Belgische roerende voorheffing op betalen. U zult in de toekomst wellicht op uw belastingbrief ook de meerwaarden bij een verkoop binnen de zes maanden (speculatietaks) moeten aangeven. Bij Belgische rekeningen worden de roerende voorheffing – en in de toekomst ook de speculatietaks – automatisch afgehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content