Goudprijs op hoogste niveau sinds begin 2015

© REUTERS

De goudprijs staat maandagochtend op het hoogste punt in meer dan een jaar. De zwakke economische groei trekt beleggers al maanden naar het veilig geachte edelmetaal, terwijl de goudprijs de drie voorgaande jaren alleen maar gedaald was.

De prijs voor een ounce (31,1 gram) goud piekte in de ochtendhandel op 1.301,80 dollar. Daarmee werd de grens van 1.300 dollar voor het eerst sinds eind januari 2015 doorbroken. Sinds begin dit jaar werd goud al een kwart duurder.

Dalende waarde dollar

Goud wordt traditioneel als een veilige belegging beschouwd, in tijden van economische twijfels en beursonzekerheid. Maar daarnaast wordt de opmars ook in verband gebracht met de dalende waarde van de dollar.

De Amerikaanse munt heeft de afgelopen tijd aan waarde ingeboet, door het vooruitzicht dat de rente in de VS slechts mondjesmaat zal worden verhoogd. De Federal Reserve liet onlangs opnieuw weten dat het rentebeleid voorzichtig blijft, met het oog op de zwakke economische groei.

Al verwacht Koen De Leus, econoom bij KBC dat het beleid van de Europese Centrale Bank de euro lager zal duwen tegenover de dollar. Voor het einde van het jaar gaat KBC uit van een euro/dollar wisselkoers van 1,10 dollar; voor eind 2017 is dat 1,08 dollar. Vandaag noteert de euro aan 1,15 dollar.”

Ook Geert Van Herck, hoofdstrateeg bij Keytrade Bank is van mening dat goud momenteel een goede belegging is. In een column op MoneyTalk.be schreef hij dat het te vroeg is om te beleggen in grondstoffen, maar dat goud een uitzondering is. “Hierin verkiezen we trackers die in fysisch goud beleggen”, aldus Van Herck. “De grondstoffen kunnen ook nog stijgen, maar we zouden niet te hard van stapel lopen.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content