Goudprijs krijgt opnieuw klappen

De Europese beurzen zijn vandaag iets lager geopend, zonder dat er evenwel sprake is van grote bewegingen. De belangrijkste indices noteren iets onder het slotniveau van gisteren. Opvallend is dat de goudprijs bijzonder zwak gestemd is, voor een troy ounce goud moet nu minder dan 1280 dollar betaald worden.

Het basisprobleem wat de Europese economie betreft is volgens professor Stefan Duchateau dat de regelgeving op de Europese banken de kapitaalbuffers zodanig verhoogt en de financiële hefboomwerking dermate beknot dat banken gewoon veel liever in (aan 0% gewogen) staatsobligaties beleggen dan zich te engageren in KMO-kredieten die aan minstens 75% worden gewogen.

Het verschil in kapitaalbeslag is immers dermate groot dat zelfs bij sterk verhoogde kredietvoorwaarden dergelijke kredieten zwaar doorwegen op het kapitaal van de bank.

De regelgever erkent dit probleem overigens en is er zich intussen van bewust dat de neiging tot regelweverij die het geheel van de risicocontrole tot een ondoorgrondelijk en onnodig complex heeft laten verglijden, nu ook nog de zeer ongewenste bijwerking heeft dat het een “crowding out” effect creëert op de KMO-sector. Dit is niet onbelangrijk in Europa want de kleine en middelgrote ondernemingen zijn goed voor 2/3de van de tewerkstelling. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content