Goudprijs kan instorten tot 700 dollar per troy ounce

Staan we aan de vooravond van een instorting van de goudprijs? Yoni Jacobs, chief investment strategist bij Chart Prophet, gelooft in ieder geval dat de beste dagen van het goud achter de rug zijn. In het afgelopen decennium was goud een fantastische belegging.

De prijs is gestegen van minder dan 300 dollar per troy ounce, tot een piek op 1921,30 dollar per troy ounce in september van vorig jaar. Sindsdien heef de goudprijs alle moeite van de wereld om opnieuw met hogere koersen uit te pakken.

De historische piekkoers kon in het afgelopen half jaar zelfs niet meer benaderd worden, ook al is de goudprijs recent weer gestegen.

De meeste analisten zitten op het standpunt dat het slechts een kwestie van tijd wordt alvorens het goud naar nieuwe recordniveaus doorstoot. De grootste optimisten denken zelfs dat het allemaal erg snel kan gaan zodra de kaap van 2000 dollar wordt bereikt en overschreden.

Instorting goudprijs is op handen

Jacobs zit echter op een andere golflengte en ziet de goudprijs terugvallen onder 1000 dollar per troy ounce in de richting van 700 dollar. Zijn motivatie ligt eigenlijk voor de hand: een rally in het goud bleef tot dusver uit ondanks het feit dat de Europese crisis maar niet wil wijken.

Ook op de oplopende spanningen in het Midden-Oosten heeft de goudprijs niet gereageerd. Het goud heeft zijn momentum verloren en dat blijkt volgens Jacobs uit het feit dat de verkoopgolf in september onder hoge volumes gebeurde.

Een duidelijk waarschuwingssignaal is volgens hem de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX). Die is over de afgelopen zes maanden met 20% gedaald ondanks een vrijwel stabiele Gold ETF. Naar de mening van Jacobs is het goud ook kwetsbaar voor een economische groeivertraging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content