Goudmijnaandelen hebben tweemaal zo slecht gepresteerd als het goud zelf

Het goud heeft dit jaar vee van zijn glans verloren, maar met de goudmijnaandelen was het helemaal huilen met de pet op. Sommige beleggingsadviseurs hadden nochtans een prachtige toekomst voor de sector voorspelt, maar in de realiteit is het helemaal anders gelopen. De goudmijnaandelen hebben tweemaal zo slecht gepresteerd als het goud zelf.

De Market Vectors Gold Miners ETF (GDX, bestaande uit een mandje met goudmijnaandelen) is dit jaar met 30% gedaald, terwijl de SPDR Gold Shares ETF (GLD, die de goudprijs volgt), maar met 16% in waarde is gedaald. Er komt dus meer kijken bij het runnen van een goudmijn dan alleen maar de evolutie van de goudprijs in de gaten te houden.

Rekening gehouden met de dividenden bedraagt de correlatie tussen de koersevolutie van de goudmijnen en de goudprijs nog slechts 60%.

Abigail Doolittle, technical strategist bij The Seaport Group, verwacht op korte termijn geen spectaculair herstel bij de goudmijnaandelen, want de goudprijs raakt niet meer echt van de grond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content