Goud en zilver wedijveren met Europese aandelen om gunst belegger

De korte- en langetermijn trends in de aandelenmarkten zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu stijgend. Alleen de Japanse en Chinese aandelenindices bevinden zich in dalende trends.

In de afgelopen 20 handelsdagen is de euro met ruim 5% in waarde gestegen. De Amerikaanse aandelenindices bevinden zich weliswaar in stijgende trends, maar de koersstijgingen op Wall Street in de laatste vier weken zijn minder dan 5%.

Met andere woorden, wie zich niet tegen een waardedaling van de Amerikaanse dollar heeft ingedekt werd in de afgelopen weken geconfronteerd met koersverliezen.

Kritisch(er) oordelen op relatieve aantrekkelijkheid

De recente valutaperikelen geven dus aanleiding om de regionale belangen kritisch(er) te beoordelen op relatieve aantrekkelijkheid. Een wekelijkse relatieve sterkte vergelijking geeft de voorkeur op dit moment aan Europa gevolgd door de opkomende landen.

De grondstoffenmarkten en edele metalen profiteren van een waardedaling van de Amerikaanse dollar. Niet verwonderlijk is dan ook de relatief sterke koersstijging vorige week in de Europese DJ Stoxx 600 Basic Resources.

In hoeverre deze trends zullen doorzetten en/of hier ook van geprofiteerd kan worden zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers een interessante discussie op gang brengen.

Wall Street is in technisch opzicht niet goedkoop meer en grondstoffen noteren doorgaans in US dollars. De Amerikaanse (en Duitse) staatsobligaties staan recent onder druk. Goud en zilver gaan om de gunst van de Europese belegger wedijveren met Europese aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content