Goud en Duitse overheidsobligaties, de winnaars van de brexit

© REUTERS

Terwijl op de aandelenmarkten vooral financiële waarden klappen krijgen, doen financiële producten die als veilige havens voor beleggers gelden het goed. Onder meer edelmetalen en Duitse overheidsobligaties zijn in trek.

Sinds de Britten met een kleine meerderheid hebben beslist om uit de Europese Unie te stappen zijn beleggers wereldwijd op zoek naar veilige havens. Onder meer goud doet het zeer goed. Beleggers kopen de edelmetaal om hun kapitaal te beschermen tegen onrust op de financiële markten. Daarom trokken veel van hen de gouden kaart toen de brexit een feit was.

Goud als veilige haven

En dat was meteen voelbaar op de markt. Vrijdag was de prijs voor een ounce met zowat honderd dollar gestegen, tot 1.358 dollar. Maandag werd 1.324 dollar betaald. Sinds begin dit jaar is goud zowat een kwart duurder geworden.

De plotse stijging van de goudprijs is goed nieuws voor de Britten die zich voor het referendum hebben ingedekt tegen een brexit. De goudprijs in Britse ponden schoot na de volksstemming met 17 procent omhoog. Dat komt omdat het goud ook compenseert voor de waardedaling van het pond, verduidelijkt de site goudstandaard.com. Goud biedt bovendien een bescherming tegen een waardevermindering van een valuta.

Duits staatspapier

Maar goud is niet de enige belegging die in trek is. Zo blijft de Duitse bund gegeerd, ondanks negatieve rentes op looptijden tot vijftien jaar. Beleggers nemen de verliezen voor lief, omdat hun geld in zekere handen is. Zelfs Brits overheidspapier wordt druk ingekocht. De rente op tienjarig staatspapier zakte – voor het eerst – onder de één procent. Supporters van het ‘leave’-kamp zien in de dalende rente het bewijs van vertrouwen van beleggers in de Britse economie.

Maar ook staatspapier uit Zweden en Denemarken maar ook België stijgt in waarde, met dalende rentes als gevolg.

Britse pond blijft dalen

Ondertussen blijft het onrust troef op de financiële markten. Het Britse pond blijft na vrijdag waarde verliezen. Niet alleen tegenover de Amerikaanse dollar maar ook tegenover de Europese eenheidsmunt.

Maandagochtend werd voor 1 euro 83,26 pence betaald: het laagste niveau in ruim twee jaar. In totaal is de Britse munt al 9 procent in waarde gezakt tegenover de euro. Tegenover de Amerikaanse dollar zakte het pond zelfs tot het laagste niveau in dertig jaar.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content