Goud eindelijk naar de magische grens van 2000 dollar?

De toegenomen onzekerheid rond de Amerikaanse begrotingsperikelen drijft beleggers weer naar het gele metaal. De goudprijs staat weer volop in de belangstelling.

Eén van de belangrijkste redenen voor de toegenomen beleggersinteresse voor het gele metaal zijn volgens Geert Van Herck van Leleux de aanslepende Amerikaanse begrotingsperikelen.

In de financiële pers zien we de laatste tijd meer en meer de term “fiscal cliff” opduiken. Hiermee wordt aangegeven dat eind dit jaar (indien er geen akkoord is tussen President Obama en de Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse parlement) een wet in werking treedt die de uitgaven van de overheid automatisch vermindert en een aantal belastingverlagingen schrapt.

De kans dat daardoor de Amerikaanse economie in 2013 in een recessie verzeild, neemt dan sterk toe.

Om zich hiertegen in te dekken, keren zowel grote als kleine beleggers naar de goudmarkt. Het zou ertoe moeten leiden dat de goudprijs uit zijn brede horizontale consolidatiefase breekt en de magische grens van 2000 dollar gaat opzoeken. Nauw aansluitend bij hogere goudprijzen zijn hogere koersen voor de goudmijnen.

Goudmijnaandelen zijn achtergebleven

Maar de laatste tijd is volgens Geert Van Herck gebleken dat de goudmijnaandelen achter bleven op de goudprijsontwikkeling. Ze lijken iets meer te correleren met de trend van de aandelenmarkten en de winstcijfers vielen vaak tegen omwille van hogere kosten (vooral cement, energie en personeel).

In deze sector kiest Van Herck voor ‘s werelds grootste goudproducent Barrick Gold. Wie de volatiliteit van de goudmijnen wil vermijden, raadt hij de goudtracker aan.

Conclusie

Op de daggrafiek van de goudprijs zien we de langgerekte horizontale consolidatiefase van de afgelopen 13 maanden.

De goudprijs zit geklemd tussen grosso modo 1.500 – 1.800 dollar.

Een opwaartse uitbraak boven 1.800 dollar richting 2.000 dollar is volgens Geert Van Herck het gepriviligieerd scenario.

Dat we in de komende weken de kans op een dip richting 1.600 dollar niet kunnen uitsluiten, verandert hier weinig aan. Elke correctie biedt een instapmoment en het is duidelijk dat zolang de goudprijs boven de cruciale steun van 1.522 dollar blijft de langetermijnstijgendetrend niet in gevaar komt.

Een opwaartse uitbraak boven 1.800 dollar maakt de weg vrij voor nieuwe recordprijzen voor het gele metaal.

De koers van Barrick Gold veerde deze zomer fors op na een scherpe daling (omwille van tegenvallende resultaten) in

het eerste halfjaar van 2012. Momenteel vindt de koers steun op 35 dollar.

Als het momentum kan aanhouden en de koers de komende weken door de weerstand van 38,20 – 38,30 dollar breekt, kan Barrick Gold naar de 45 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content