Goldman Sachs voorzichtig wat winstevolutie betreft

Goldman Sachs rapporteerde vorige week cijfers over het derde kwartaal. De resultaten van de Amerikaanse bank waren solide en beter dan verwacht.

Bovendien kondigde Goldman Sachs aan, het kwartaaldividend te zullen verhogen. Het aandeel Goldman Sachs wordt door ABN Amro gevolgd met een houdadvies.

Waar Goldman Sachs in dezelfde periode vorig jaar nog een verlies van USD 428 miljoen incasseerde, boekte de bank in het derde kwartaal van dit jaar een winst van USD 1,5 miljard, ofwel USD 2,85 per aandeel.

Hiermee wist Goldman Sachs de verwachtingen van de markt te overtreffen: analisten hadden een winst per aandeel van USD 2,20 becijferd.

Goede resultaten in de aandelenhandel en een hogere omzet bij de divisie Investing & Lending vormden de aanjagers van de winst in het afgelopen kwartaal. De omzet van de bank steeg met maar liefst 133% en kwam uit op USD 8,4 miljard.

Kwartaaldividend verhoogd

Goldman Sachs heeft het kwartaaldividend verhoogd van USD 0,46 naar USD 0,50. Gezien de onzekere marktomstandigheden en gezien het feit dat klanten van Goldman Sachs nog altijd voorzichtig zijn, hanteert de bank een voorzichtige prognose voor de komende tijd.

Goldman Sachs liet verder weten, het kostenbesparingsprogramma met een omvang van USD 1,9 miljard bijna te hebben afgerond.

Daarnaast werd voor een bedrag van USD 88 miljard aan risicovolle activa afgestoten. Wat ABN Amro betreft heeft Goldman Sachs in het afgelopen kwartaal solide weten te presteren onder moeilijke marktomstandigheden.

Desondanks blijven de analisten van de bank vooralsnog een houdadvies hanteren voor het aandeel Goldman Sachs. Op 31 december 2012 zal een nieuw pakket fiscale maatregelen in werking treden in de VS (de zogenoemde fiscal cliff).

Omdat nog niet geheel duidelijk is wat de impact van deze maatregelen zal zijn, kiest ABN Amro ervoor om voorlopig terughoudend te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content