Danny Reweghs

Goed nieuws voor Belgische biotech

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vorige week maakte biotechbedrijf Ablynx bekend dat hun product Caplacizumab, een middel tegen bloedziekte TTP, met succes de laatste klinische horde had genomen. Dat is goed nieuws voor de hele Belgische biotechsector, die voor een aantal cruciale maanden staat.

Vorige week maandag kwam het Gentse biotechbedrijf Ablynx met het verlossende nieuws dat het de laatste klinische horde voor Caplacizumab, een potentieel middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP, met succes heeft genomen. Het trekt als vijfde Belgische biotechbedrijf naar Nasdaq. De kans dat het middel op de markt komt, is nu bijzonder hoog. Er loopt al een voorlopige goedkeuringsaanvraag voor Europa. Tegen midden 2018 zou er een voorlopige goedkeuring kunnen zijn en kan de verkoop van start gaan.

Dat is niet alleen groot nieuws voor Ablynx. We willen benadrukken dat het dat ook is voor de hele Belgische biotechsector. Die snakte naar goed nieuws. Naar internationale normen worden de Belgische biotechwaarden zeer laag gewaardeerd door enkele trauma’s uit het verleden.

Dat is niet terecht en biedt enorme kansen, die we proberen te benutten door een pakket (6) biotechaandelen in de voorbeeldportefeuille op te nemen. Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we het engagement aangegaan voor een langere termijn gespreid in de Belgische biotechsector te investeren, met een horizon tot 2020 à 2025.

Cruciaal jaar

Het is goed voor de geloofwaardigheid van ons biotechproject dat Ablynx met het verhoopte nieuws naar buiten is gekomen. Er staat ons de komende zes tot twaalf maanden nog flink wat cruciaal nieuws te wachten, ook nog bij Ablynx (resultaten voor de lupusstudie van vobarilizumab en later de RSV-studie). Argen-x (erg beloftevol in kanker en immuunziekten) maakte in het voorjaar zijn debuut op Nasdaq en daar is het vooral cruciaal dat er een proof op concept (klinisch bewijs dat een middel werkt bij mensen) komt begin 2018 voor de studie met het auto-immuun antibody ARGX-113 voor de zeldzame spierziekte myasthenia gravis.

Bone Therapeutics (een potentiële gamechanger in bottherapie) heeft ons de voorbije weken verblijd met drie positieve persberichten (onder meer een Japanse deal) en maakt zich op voor een cruciale kapitaalverhoging die het bedrijf financiële ademruimte moet geven. MDxHealth (diagnosticabedrijf met vermaarde test in de strijd tegen prostaatkanker) moet trachten de ambitieuze doelstelling van 55 tot 75 procent omzetgroei te halen dit jaar. Dat is niet vanzelfsprekend.

Gigantisch potentieel

Ook voor Mithra Pharmaceuticals breken er cruciale maanden aan met persberichten over studieresultaten voor fase III in contraceptie (Estelle) en fase II in menopauze (Donesta). Tot slot kan Thrombogenics (de beurswaarde bestaat haast volledig uit cash) het komende jaar aantonen dat het geen verloren verhaal is, maar wel degelijk nog over een beloftevolle pijplijn beschikt. Dat zou de markt helemaal verrassen.

We waarschuwen nu al dat het kan, maar het is weinig waarschijnlijk dat al dat nieuws even positief is als dat van Ablynx over Capla. Maar de koersreactie bij Ablynx leert ook dat het opwaarts potentieel gigantisch is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content