Gert De Mesure: “Deceuninck: + 40% al dit jaar: op zoek naar een verklaring”

Het opmerkelijke herstel van Deceuninck spreekt tot de verbeelding en kan misschien vragen oproepen, zeker omdat er de voorbije weken helemaal geen nieuws te rapen viel. Het is maar pas op 26 januari dat Deceuninck inzicht zal geven in de omzetevolutie over 2011.

Gert De Mesure: Wat 2011 betreft, is een ding al zeker: 2011 was geen goed jaar na het herstel dat in 2010 opgetekend werd (omzet +10,2%, na -19,6% in 2009). Het jaar 2011 was wel goed begonnen met een omzetgroei van 6,8% in het eerste kwartaal. Vanaf het tweede kwartaal begon het tij echter te keren en kreeg Deceuninck af te rekenen met een omzetdaling van 2,4%. In het derde kwartaal versnelde de daling en ging de omzet 8,2% achteruit. Naast een daling van de verkochte volumes, had Deceuninck ook geen geluk met de evolutie van de wisselkoersen (-5,6% in het derde kwartaal), zeker niet in Turkije waar de Turkse lira 20% verloor.”

Of er in 2012 opnieuw omzetgroei voor de volledige groep op het menu zal staan, is vandaag nog koffiedik kijken. Wel staat nu al vast dat de wisselkoersen de voorbije maanden gunstiger evolueerden voor Deceuninck, dankzij een verzwakking van de euro. Die gunstigere wisselkoersevolutie kan geenszins ingeroepen worden om het koersherstel te verklaren van Deceuninck.

Dat koersherstel heeft in eerste fase te maken met de sterke neergang van het aandeel in 2011. Zo verloor de koers 60%. Hoogstwaarschijnlijk hebben institutionele beleggers die ingetekend hadden op de kapitaalverhoging in 2009 aan 0,98 euro, hun aandelen tegelde gemaakt.

Gert De Mesure: Wat in de discussie van de laatste dagen over de koersontwikkeling van Deceuninck helemaal niet aan bod kwam, was de waardering van het aandeel. De boekwaarde van 1,93 euro is een eerste indicatie van de intrinsieke waarde van de groep. Die boekwaarde is een faire waarde bij een normaal rendement op eigen vermogen, wat over 2011 niet het geval zal zijn. Met een geschat rendement op eigen vermogen van minder dan 3% moet het aandeel met een discount noteren tegenover de boekwaarde. We doen dan beroep op een beknopte DCF-waardering, waarbij we ons uitsluitend richten op de verwachte cijfers voor 2011 (we houden geen rekening met een mogelijk herstel in 2012). We bekomen zodoende een koersdoel van 1,45 euro en dit bij een verdisconteringsvoet van 8% en een capex van 20 euro. De sterke onderwaardering door de koersdaling in 2011 is ons inziens de enige verklaring voor het koersherstel van Deceuninck in 2012.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content