Gemiddelde Amerikaanse werkweek nog steeds in de buurt van dieptepunt
De gewerkte uren in de Amerikaanse uren bevonden zich in augustus in de buurt van een recorddieptepunt, hetgeen aangeeft dat van een herstel van de arbeidsmarkt nog niet echt sprake is.
De gemiddelde werkweek bedroeg 33,10 euro, of maar zes minuten meer dan het recorddieptepunt van 33 uur dat in juni werd neergezet. Sinds 1964, toen de overheid statistieken is beginnen publiceren, was de werkweek nooit zo kort.
Dat betekent dat het herstel van de economie vertraging kan oplopen. Werkgevers gaan namelijk eerst de aanwezige werknemers langer werken, waarna interimarbeiders worden ingezet. Slechts in laatste instantie worden nieuwe werkgevers aangeworven.
Michael Feroli, econoom bij JPMorgan Chase & Co., is teleurgesteld over deze evolutie. Bovendien werkten 9,10 miljoen Amerikanen in augustus part-time, terwijl ze liever full-time zouden gewerkt hebben. Het aantal interim-terwerkgestelden steeg met 278.000 in vergelijking met juli.
Tig Gilliam, chief executive officer Adecco Group in de Verenigde Staten, verwacht dat de Amerikaanse arbeidsmarkt pas in 2010 gaat herstellen. Dit jaar zou de werkloosheid nog oplopen tot 10%.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier