Geen verrassingen op FED-meeting verwacht

Deze week vergadert de Amerikaanse centrale bank FED. Verrassingen worden van de Federal Reserve meeting niet verwacht, het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat de FED de basisrente gaat optrekken.

Daarmee zal alle aandacht opnieuw uitgaan naar de begeleidende verklaring met betrekking tot de economische situatie en de toekomstige monetaire politiek. De analisten gaan vooral zoeken naar een indicatie

Paul Wachtel, professor economie aan de New York University’s Stern School of Business, is van mening dat een wijziging in de commentaar van de FED een impact op de evolutie van de beurskoersen kan hebben.

Wachtel is van mening dat Wall Street al een renteverhoging heeft ingecalculeerd. De definitieve aankondiging van zo’n ingreep zou daarom slechts tijdelijk een negatief effect hebben.

Randy Bateman, hoofd investment officer bij Huntington Asset Advisors, denkt dat vooral de toon waarover de FED over de economie gaat praten van belang is. Met name het onderwerp inflatie zal veel aandacht krijgen.

Toch zal FED-voorzitter Ben Bernanke zeer omzichtig te werk moeten gaan, kwestie van het aarzelend economisch herstel niet af te breken. De meeste analisten zijn van mening dat er nog vele maanden van stevige economische groei nodig zijn om de FED er toe te laten besluiten de rente daadwerkelijk te verhogen.

Ook belangrijk wordt of er binnen de FED dissidente stemmen zullen opgaan, meer bepaald FED-gouverneurs die nu al voor een renteverhoging pleiten. Het aantal dissidenten kan een indicatie vormen voor de nabijheid van een renteverhoging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content