Geen overtuigende start van de beurzen

© REUTERS

De Europese beleggers begonnen fris en monter aan de beursweek, omdat de bedrijfsresultaten best meevielen en de groeivertraging in China minder erg uitviel dan verwacht. Maar een mindere start op Wall Street, onder meer door de tegenvallende kwartaalrapporten van Morgan Stanley en Halliburton, deed een deel van de Europese beurswinsten wegsmelten.

De Eurostoxx50-index bleef nog wel in het groen. De winst voor de Bel-20-index lag met 0,5 procent iets hoger.

Een van de positieve verrassingen kwam van Danone (+2,0%). De Franse voedingsproducent deed met een omzetgroei van 4,6 procent in het derde kwartaal beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 4,3 procent. In babyvoeding was er een mooie omzetstijging van 11 procent – vooral door de sterke groei in China – terwijl analisten een klim van 7,5 procent hadden verwacht. In de belangrijkste divisie van de verse zuivelwaren konden prijsstijgingen ervoor zorgen dat de omzet toenam ondanks een volumedaling. De directie kon de verwachting van een omzettoename met 4 à 5 procent voor heel 2015 handhaven.

Deutsche Bank (+3,8%) was eindelijk ook eens bij de uitblinkers. Het langverwachte herstructureringsplan kon op bijval van analisten en beleggers rekenen. De nieuwe topman John Cryan, die nog maar drie maanden in dienst is, wil de grootste herstructurering in het bedrijf in meer dan een decennium doorvoeren. De afdeling investment banking wordt opgesplitst en tien van de zestien managementcomités worden afgeschaft. Cryan gaat voor een minder logge structuur en een kleiner topmanagement. De huidige structuur is nog gebouwd op een veel hogere rendabiliteit dan vandaag in de banksector mogelijk is.

In de Bel-20-index was bpost (+2,1%) een van de betere waarden. Het contract van vijf jaar voor de verdeling van kranten in België vanaf 2016, dat vooral voor de omzet belangrijk is, is binnen. Dat was geen grote verrassing, want de concurrenten waren al afgehaakt. Alleen krijgt bpost er geen 200 miljoen euro meer voor zoals in het huidige contract, maar nog 165 à 170 miljoen euro.

Dinsdag

Is het uitkijken naar het aantal bouwvergunningen in de Verenigde Staten en de betalingsbalans in de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content