Geen grote prijsverschuivingen op Europese vastgoedmarkt verwacht

Uit een studie die ING in Europa uitvoerde, blijkt dat aan dat de Belgen in vergelijking met andere Europeanen nog altijd vertrouwen hebben in de vastgoedmarkt.

Amper 11% verwacht immers prijsdalingen volgend jaar. Volgens 32% van de respondenten zullen de prijzen de komende twaalf maanden in het beste geval stabiel blijven, zo niet onzeker.

Het is wel zo dat de prijsstijging in België sinds 2008, ook al is ze bijna uniek in Europa, nauwelijks hoger is dan de inflatie over dezelfde periode en dat sommige prijzen op de huizenmarkt in 2012 zijn gedaald.

Maar de meeste deelnemers aan de enquête zijn ongetwijfeld terecht van mening dat de markt de komende twaalf maanden stabiel zal blijven of een lichte prijsstijging zal laten optekenen, gewoon omdat de belangrijkste oorzaken van onzekerheid op de markt (sterke renteverhogingen en/of fiscale veranderingen) de komende twaalf maanden niet worden verwacht.

Het wordt interessant om te zien in welke mate de zekerheden tegen volgend jaar zullen veranderen, wanneer de eerste renteverhogingen merkbaar zullen worden op deze markt.

ING verwacht immers dat de rente op de hypothecaire kredieten tegen dan lichtjes zal stijgen, zoals in de buurlanden, en die beweging zal waarschijnlijk tegen eind volgend jaar versnellen.

Die beweging zal de leencapaciteit van de kopers waarschijnlijk onder druk zetten (bij een renteverhoging kunnen ze voor eenzelfde maandelijkse aflossing minder lenen, vooral als hun inkomsten stagneren).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content