GBL profiteert van zijn keuze voor groei

UMICORE GBL is de hoofdaandeelhouder van de Belgische materialengroep. © esa
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

In 2012 maakte GBL een strategische ommezwaai. Het vernieuwde kernrecept van actief en gefocust investeren, met een vleugje private equity, heeft de Brusselse holding geen windeieren gelegd.

” Het meest trots zijn we op onze aandeelhoudersreturn in 2017. Die klokte af op 16,8 procent. Voor het vierde opeenvolgende jaar doen we beter dan de Stoxx Europe 50, onze referentie-index”, zei Gérard Lamarche, de topman van Groupe Brussel Lambert (GBL), na de bekendmaking van de jaarcijfers.

Met een marktkapitalisatie van 17,9 miljard euro is GBL de grootste Belgische holding en de grootste investeringsmaatschappij in Europa, na het Zweedse Investor AB.

Ze staat bekend als het kroonjuweel van Albert Frère, maar ze is in feite het liefdeskind van een Belgische-Canadees verstandshuwelijk tussen de families Frère en Desmarais. Die sloegen in de jaren tachtig van de vorige eeuw de handen in elkaar. Ze controleren GBL via de Zwitserse holding Pargesa, waarin de twee families een gelijk aandeelhouderschap hebben.

GBL heeft vooral beursgenoteerde participaties in portefeuille. Die zijn goed voor meer dan 95 procent van de waarde. De overige 5 procent bestaat uit de private-equitypoot Sienna Capital.

Strategische ommezwaai

In 2012 is GBL veranderd van investeringskoers. “Sindsdien hebben we de portefeuille gediversifieerd”, legt Lamarche uit. Voordien bestond 50 procent van de portefeuille uit energieaandelen en meer dan 90 procent waren Franse participaties. Nu is dat respectievelijk 4 en 30 procent. De afgelopen zes jaar heeft GBL voor 6 miljard euro investeringen gedaan en voor 7 miljard posities afgebouwd. In 2017 investeerde de holding meer dan 1 miljard euro.

Met die nieuwe strategie belegt GBL ook in een ander type bedrijf. “Vroeger zat GBL vooral in stabiele dividendaandelen, waarvan het jaarlijks een mooie meerwaarde ontving”, zegt Giel-Jan Triest, holdinganalist bij ING. “Met de diversificatie investeert het meer in groeibedrijven.” In 2011 bestond slechts 11 procent van de portefeuille uit groeiaandelen, nu is dat 55 procent. “Daarmee willen we meer profiteren van het stijgingspotentieel van de beurskoers van onze deelnemingen”, voegt CEO Lamarche daaraan toe. Die aanpak loont. De nettoactiefwaarde van de portefeuille is gestegen van 13 miljard euro in 2012 naar net geen 19 miljard eind 2017.

Van alle markten thuis

In zijn strategische participaties heeft GBL zes grotere posities die tussen 6 en 18 procent van de portefeuille uitmaken. Ze bieden al een belangrijke sectorspreiding. Zo investeert de holding in de industrie via de Franse mineralenproducent Imerys (18 % van de portefeuille) en de cementgroep LafargeHolcim (16%).

GBL is ook de hoofdaandeelhouder van Umicore, waarvan het 17 procent van het kapitaal bezit. In februari pompte het via de kapitaalverhoging nog 144 miljoen euro in de Belgische materialengroep. “Dat is een magnifieke operatie, waarmee Umicore zijn kathodebusiness voor elektrische auto’s kan uitbreiden”, aldus Lamarche.

Daarnaast investeert GBL in consumentengoederen via het sportmerk Adidas (15 % van de portefeuille ) en de drankengroep Pernod Ricard (13%). Sinds de aandeelhouderschap van GBL is Adidas verviervoudigd in beurswaarde. In beide bedrijven heeft GBL 7,5 procent van de aandelen en zitjes in de raad van bestuur. Daarnaast zit de holding in de dienstengroep SGS, die wereldleider is in kwaliteitscontrole, inspecties en certificering. Ze heeft ook een erfenispostitie in Total, maar die is de voorbije jaren sterk afgebouwd.

Leven in de brouwerij

Die zes kernparticipaties en de erfenis in Total zijn goed voor 88 procent van de portefeuillewaarde. Daarnaast heeft de holding vier kleine posities en een deel private equity. Die twee segmenten zijn het meest dynamisch. “We hebben geïnvesteerd in het Duitse GEA, waarvan we 4,25 procent van het kapitaal bezitten, goed voor 328 miljoen euro”, vertelt Lamarche. GEA is een technologiespeler in de voedingsmiddelenindustrie. Het productgamma gaat van brouwinstallaties en melksystemen tot verpakkingsmachines en vriezers.

Een andere nieuwe naam is het Engelse luxemerk Burberry. “Daarin bouwen we onze positie op, die nu 6,46 procent bedraagt, goed voor 557 miljoen euro”, verduidelijkt Lamarche. Gestaag een positie opbouwen is kenmerkend voor GBL. De eerste investeringen gebeuren schoorvoetend om voldoende voeling met het bedrijf te krijgen en er eventueel uit te kunnen stappen als er geen toekomst in zit.

In 2017 stapte GBL ook in het Spaanse Parques Reunidos, dat wereldwijd pretparken runt. Die investering was goed voor 21 procent van de aandelen van de Spaanse groep, maar slechts voor 1 procent van de holdingportefeuille. GBL baat daarmee onrechtstreeks een stukje Vlaams erfgoed mee uit: Bobbejaanland. Naast die drie nieuwe namen is het met 20 procent de hoofdaandeelhouder van de Belgische luierproducent Ontex, goed voor 3 procent van de portefeuille van GBL.

Focus en transparantie

Bij al zijn participaties heeft de Brusselse investeerder zitjes in de raden van bestuur, behalve bij Burberry en GEA. GBL gaat er prat op dat het actieve aandeelhouder is. “Ze zijn zeker geen activisten”, zegt Triest. “Maar ze laten hun stem horen en doen suggesties.” GBL verwijst graag naar de rol die het speelde in de fusie van de cementreuzen Lafarge en Holcim. Daarnaast schuift het als troef zijn focus naar voren. “We houden een beperkt aantal deelnemingen aan, elf op dit moment, die we tot in de puntjes willen kennen. Dat is typisch GBL”, zegt Lamarche.

Daarnaast zijn transparantie en duidelijke communicatie een belangrijk kenmerk van de holding. Elke week publiceert ze een update van de aangepaste nettoactiefwaarde van het aandeel. “Daarnaast communiceert ze uitvoerig over haar beursgenoteerde participaties”, weet Triest.

Private equity

Van haar genoteerde participaties ontving de Brusselse holding vorig jaar 421 miljoen euro aan dividenden. Daar kwam er nog een van 40 miljoen euro bij van Sienna Capital. “Ik verwacht dat GBL zijn dividend uit Sienna Capital stelselmatig zal opdrijven”, zegt Triest. Sienna boekte vorig jaar nog 216 miljoen euro meerwaarde uit twee verkopen. Lamarche ziet ook heil in de verhoging van de participatie in Sienna Capital. “Momenteel zit er 1 miljard euro in Sienna, maar dat kan omhoog. Op termijn kan private equity 15 procent van onze nettoactiefwaarde bedragen”, zegt hij daarover. In 2017 was dat nog maar 5 procent.

GBL profiteert van zijn keuze voor groei
GBL profiteert van zijn keuze voor groei

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content