Gaat valuta-oorlog uiteindelijk leiden tot Derde Wereldoorlog?

Met de Verenigde Staten op kop, proberen een aantal landen hun economie te stimuleren door de koers van hun munt te laten zakken. In het geval van de dollar is die daling wel erg snel verlopen.

Michael Pento, senior economist bij Euro Pacific Capital in New York, gelooft niet dat de Verenigde Staten er in gaan slagen om jobs te creëren door dollars bij te drukken. Daar komt politieke verruiming namelijk op neer.

Ook het deficiet op de handelsbalans kan zo niet verdwijnen. Het gevolg van de Amerikaanse strategie is dat alles wat in dollars noteert duurder wordt, zodat er grote onevenwichten in de economie ontstaan.

Pento noemt de Verenigde Staten “the chief currency manipulator” en is van mening dat het huidige valuta-conflict kan escaleren tot een heuse rel tussen de VS, China en Japan. Hij sluit zelfs een nieuwe wereldoorlog niet uit wanneer de Amerikaanse minister van Financiën Geithner niet leert om zijn mond te houden.

De retoriek die Geithner nu gebruikt, herinnert Pento aan de taal die voor de Tweede Wereldoorlog aan het adres van Japan werd gericht. Een oorlog is uiteraard nog ver af, maar Pento waarschuwt niettemin voor een escalatie van het conflict.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content