Fundamenteel beursherstel alleen mogelijk na stabilisatie financiële sector

Het Amerikaanse reddingsplan bestaat uit USD 100 miljard van het Witte Huis, dat in een fonds wordt gestort om banken te verlossen van hun illiquide beleggingen, zo merkt ABN Amro op.

De regering Obama zal private investeerders uitnodigen om eveneens in het fonds deel te nemen, door goedkope leningen aan ze te verstrekken.

Gezamenlijk zouden de overheid en de investeerders tussen de USD 500 en 1.000 miljard van die bankbeleggingen kunnen overnemen.

Banken krijgen daarmee weer ruimte om zich te richten op hun normale rol als financiers van de economie.

Toch zijn er volgens ABN Amro ook kritische geluiden in de markt te horen. Het eerste optreden van de Amerikaanse minister van Financiën Geithner op 10 februari over een reddingsplan blonk uit in onduidelijkheid, waardoor er een ware verkoopgolf in financiële waarden op gang kwam.

Verder is het nog maar de vraag of private investeerders wel zo happig zullen zijn om hun geld in dit fonds te stoppen. De discussie over de bonussen bij de American International Group (AIG) heeft veel kwaad bloed gezet in de samenleving. Wel heeft Blackrock, de grootste Amerikaanse vermogensbeheerder, al laten weten aan het plan te zullen gaan meedoen.

Eerder berichtten Amerika’s grootste banken dat zij in de eerste twee maanden van dit jaar winstgevend hebben geopereerd.

Vorige week maakte de Federal Reserve nieuwe omvangrijke plannen bekend van meer dan USD 1.000 miljard om de rentetarieven naar beneden te drukken.

Als Geithner nu weet te overtuigen, kan dat alles bij elkaar wellicht eindelijk wat rust brengen in de financiële sector. Volgens ABN Amro is een fundamenteel beursherstel niet mogelijk zo lang er geen stabilisatie in de financiële sector zichtbaar wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content