Frédéric Buzaré (Dexia AM): “Regeringen en banken moeten balans versterken”

De enige echte oplossing voor de huidige crisis is dat er een grotere integratie komt op economisch en op begrotingsvlak, maar het venijn zit daarbij in de staart. Een grotere integratie op begrotingsvlak komt er immers niet alleen op neer dat men het erover eens is dat landen hun nationale soevereiniteit verliezen.

Frédéric Buzaré (Dexia Asset Management): “De vraag is ook naar waar die macht dan moet verschuiven: naar een supranationale instelling zoals de Europese Commissie of naar een intergouvernementeel orgaan zoals de Europese Raad? Aangezien een Grieks faillissement op korte termijn zo goed als vast staat en daar ook rekening mee wordt gehouden (de obligatiemarkt heeft dat voor meer dan 95 % ingecalculeerd), zal het op zich niet zo’n grote impact hebben als het zich effectief voordoet.”

Er blijven uiteindelijk maar twee vragen openstaan: de timing van het faillissement en de gevolgen ervan. Het faillissement van Griekenland kan pas ordentelijk verlopen als het Europese noodfonds EFSF 2.0 helemaal klaar is en ook effectief werkt.

Buzaré: “Veel meer dan over een Grieks faillissement maakt de wereld zich zorgen over de neveneffecten en de besmettelijke en onverwachte gevolgen ervan. Er zouden brandmuren moeten worden gebouwd om de besmettingseffecten zo veel mogelijk te beperken. Dit houdt in dat de regeringen en de banken allebei al het mogelijke doen om hun balansen te versterken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content