Fréderic Buzaré (Dexia AM): “Niet langer free lunch op de beurs”

Er is steeds vaker sprake van speculatie rond het feit dat de zwakste schakels van de eurozone, met name Ierland, Portugal en Griekenland, vroeg of laat hun schulden zullen moeten herstructureren. Vooral de herstructurering van de Griekse schulden blijft de beleggers bezighouden.

Fréderic Buzaré (Dexia AM): “Op basis van de huidige marktprijzen laat de markt er trouwens geen twijfel over bestaan dat die herstructurering in de nabije toekomst onvermijdelijk wordt. Dat is echter niet noodzakelijk het belangrijkste probleem. Dat ligt wel in de onbedoelde gevolgen en details van dit soort overeenkomsten, want dat zijn de grootste onbekenden. Zo zullen banken en verzekeringsmaatschappijen aanzienlijke verliezen lijden als de staatsobligaties die ze in portefeuille hebben, worden geherstructureerd. Vandaar dat het erg belangrijk is dat de beleidsmakers één en ander heel geleidelijk laten gebeuren.”

Met andere woorden: vooral de dreiging van dergelijke herstructureringsoperaties is van groot belang en er zal in de aanloop ernaar nog stevig worden gedebatteerd.

Buzaré: “We weten niet of de aloude beurswijsheid om “in mei te verkopen en van de beurs weg te blijven”, ook dit keer haar waarde zal bewijzen. Wat we wel weten, is dat we ons niet erg comfortabel voelen als de aandelenmarkten te sterk worden aangedreven door het momentum en geen rekening lijken te houden met de risico’s. De liquiditeitsgolven zijn zo hoog geworden dat ze een stadium hebben bereikt waarin ze niet langer uitzicht bieden op een “gratis lunch” op de beurs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content