Fraude in China kan veel grotere proporties aannemen dan iedereen vermoedt

De vermoedens worden steeds sterker dat China de macro-economische cijfers aan de lopende band heeft opgesmukt, waardoor we een beeld krijgen van de Chinese economie dat er veel beter uitziet dan het in werkelijkheid is. Het groeiwonder zou dus veel minder indrukwekkender zijn dan tot dusver wordt aangenomen.

In de Verenigde Staten zijn er al een aantal schandelen losgebroken rondom Chinese bedrijven die op de beurs van Wall Street noteren. Deze bedrijven zouden het met één en ander niet zo nauw genomen hebben, waardoor ook hun resultaten kunstmatig opgekrikt worden.

China weigert mee te werken aan onderzoek naar kleptocratie

Wie wordt beter van al dit bedrog? Het zou gaan om de kinderen en de verwanten van leden van de Communistische partij, die schaamteloos hun zaken zouden vullen.

In dat verband wordt het woord ‘kleptocratie’ gebruikt, waarmee wordt aangegeven dat de geïllustreerde diefstal van bovenaf gebeurt.

China weigert mee te werken aan elk onderzoek naar deze kleptocratie, zodat het bijzonder moeilijk wordt om de waarheid te achterhalen.

Ook op de beurs van Hong Kong is er al sprake geweest van fraude met aandelen, maar de juiste gang van zaken is moeilijk te ontdekken omdat de Chinezen het hele zaakje toegedekt houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content