Franse president Hollande begint het stilaan warm te krijgen
Na een overtuigende verkiezingszege en een positieve marktreactie op zijn eerste maanden in functie, beginnen volgens Royal Bank of Scotland nu zwaardere tijden aan te breken voor president Hollande.
Om zijn verkiezingsbelofte waar te maken moet hij de komende weken met een begroting voor 2013 komen waarmee gelijktijdig bezuinigd wordt maar ook de economie een impuls krijgt.
Overtuigen de plannen niet dan zal dit zijn weerslag kunnen hebben op de Franse rente.
De klok tikt voor Hollande
Na de verkiezing van de socialistische Hollande begin mei was er even de vrees dat de markt Frankrijk zou gaan zien als het volgende dominosteentje in het rijtje Griekenland / Ierland / Portugal / Spanje / Italië.
Hollande kon de markt echter in eerste instantie geruststellen, met twee gevolgen: een lagere Franse 10-jaars rente en een kleiner verschil met de 10-jaars rente in Duitsland.
Frankrijk wordt volgens Royal Bank of Scotland dus op dit moment gezien als een van de meer veilige landen in Europa. Er zijn echter drie scenario’s denkbaar waardoor het sentiment kan draaien:
1. Hollande moet eind september het budget voor 2013 presenteren. Om de 3% norm te halen zal 33 miljard euro bezuinigd moeten worden, de grootste bezuiniging in 30 jaar. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, zeker ook omdat de werkeloosheid op het hoogste punt staat sinds 1999. Mocht Hollande de begroting niet rondkrijgen of als er twijfels zijn over de impact op de economie dan kan de twijfel weer toenemen of Frankrijk uiteindelijk in staat zal zijn om aan haar verplichtingen te voldoen.
2. Zelfs als het Hollande lukt om een overtuigend budget te presenteren is de vraag of bij een verdere escalatie van de eurocrisis de Franse rente ontzien zal worden door marktpartijen. Immers, als Frankrijk (deels) ook de rekening voor o.a. Spanje
moet betalen zullen meer bezuinigingen nodig zijn. Op zijn minst kan het verschil met de Duitse rente dan weer toenemen.
3. In het tegenovergestelde scenario, als de door Draghi aangekondigde maatregelen inderdaad het begin blijken te zijn van een oplossing van de crisis, is het niet ondenkbaar dat de ‘premie’ die nu voor veiligheid wordt betaald lager wordt. Ook in dat geval kunnen de rentes in Frankrijk (maar ook Duitsland en Nederland) weer gaan stijgen.
De markt gaat nu echter uit van een voor Frankrijk positief scenario, dus bovenstaande uitkomsten zijn volgens Royal Bank of Scotland op dit moment contrair aan het sentiment.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier