Franse economie zakt in snel tempo weg

Met een totale omvang van 2000 miljard euro is de Franse economie één van de grootste in Europa en daarom is het verontrustend dat de business activiteiten bij onze zuiderburen in zo’n snel tempo achteruitboeren. September was eens te meer een bijzonder zwakke maand voor de Franse bedrijven.

De Markit/CDAF flash composite purchasing manager’s index (PMI), die algemeen als een voorlopende indicator wordt beschouwd, is in september teruggevallen tot 44,10, tegenover 48 in augustus. De index stond daarmee op het laagste niveau in 41 maanden.

Franse economie kan in derde kwartaal met 0,50 tot 0,60% krimpen

De Franse economie kan in het derde kwartaal met 0,50 tot 0,60% krimpen. Markit chief economist Chris Williamson is van mening dat Frankrijk een paar moeilijke maanden voor de boeg heft, waarbij het ergste uiteindelijk nog moet komen. Een recessie lijkt vrijwel onvermijdelijk.

De combinatie van een zwakke binnenlandse vraag met een diepere groeivertraging in Zuid-Europa duwen de economie steeds verder over de rand van de afgrond. De nieuwe Franse president Hollande is er ondanks zijn forse uitspraken nog niet in geslaagd om het tij te doen keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content