Frankrijk vormt momenteel grootste risicofactor in Europa
Ondanks een beter dan verwacht eerste kwartaal op de beurzen, blijven de meningen over het lot van de eurozone verdeeld. Roger Nightingale, economist bij RDN Associates, moet in het kamp van de pessimisten gesitueerd worden. Hij voorspelt een complete ramp voor de euronze.
De overheden moeten maatregelen treffen om het banksysteem te redden en dat op een moment dat de economie in een recessie is beland. De werkloosheidsgraad in de eurozone is nu al de hoogste sinds de introductie van de euro en de trend is nog steeds stijgend.
Nightingale wijst er op dat de helft van de landen in Europa tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een negatieve groei lieten optekenen. De vooruitzichten voor het eerste kwartaal zien er zeker niet beter uit, wel integendeel. Het ziet er naar uit dat de economie nog veel dieper kan wegzakken.
Franse verkiezingen kunnen pret komen verstoren
Holger Schmieding, chief economist bij Berenberg Bank, is optimistischer gestemd. Hij denkt dat de ergste problemen achter de rug zijn wanneer de eurozone zonder al te veel kleerscheuren door 2012 kan raken. Vanaf volgend jaar zouden de zaken economisch weer beter gaan.
Volgend jaar zouden er minder besparingen noodzakelijk zijn, terwijl Spanje en Italië de eerste vruchten van de doorgevoerde besparingen gaan plukken. Frankrijk vormt momenteel de belangrijkste stoorzender, want de Franse verkiezingen kunnen op korte termijn de pret komen verstoren en de spanningen binnen de eurozone weer doen oplaaien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier