France Telecom zal op de huidige koers blijven varen

Het Frans openbaar ministerie is een fraudeonderzoek gestart naar de topman van France Telecom Stephane Richard. ABN Amro vermoedt dat dit gebeurt op basis van politieke motieven.

Het gaat om een geval van corruptie van meer dan tien jaar oud toen Richard een topfunctie had op het ministerie van Financiën, dat onder leiding stond van de huidige IMF-baas Christine Lagarde.

Zij zou zakenman Bernard Tapie hebben bevoordeeld in een langlopend conflict met Credit Lyonnais.

Die door de Franse regering genationaliseerde bank had zijn bedrijf Adidas verkocht en een gedeelte van de winst in eigen zak gestoken.

Tapie eiste meer dan 1 miljard euro van de Franse regering en ontving na een schikking in 2008 EUR 400 miljoen. Volgens linkse politieke partijen is het geld in werkelijkheid gebruikt om Nicolas Sarkozy aan de macht te helpen.

De Raad van Bestuur van France Telecom zal zich moeten uitspreken over het aanblijven van Richard. De Franse regering heeft daarin 14 stemmen.

ABN Amro ziet geen duidelijke opvolger voor Richard. Als hij wordt weggestemd denken de analisten van de bank niet dat een nieuwe topman van de huidige koers afwijkt. Het koopadvies voor het aandeel blijft gehandhaafd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content