Fortis: Modrikamen start procedure ten gronde

Advocaat Mischaël Modrikamen, die zo’n 2.300 Fortis-aandeelhouders vertegenwoordigt, gaat volgende week starten met de bodemprocedure om de nietigheid van de transacties rond Fortis van 28 september en 3, 4 en 5 oktober te vragen. Dat kondigde hij woensdag aan op een persconferentie.

Modrikamen had eerder in kort geding al bekomen dat de Fortis-transacties werden bevroren tot de aandeelhouders zich kunnen uitspreken op een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAV) midden februari.

Met de procedure ten gronde, die tot drie jaar kan aanslepen, wil de advocaat vooral druk uitoefenen op de betrokken partijen om onderhandelingen op te starten. Een procedure ten gronde creëert immers rechtsonzekerheid, niet alleen voor de Nederlandse en Belgische staat, maar ook voor BNP Paribas dat de Belgische bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis wil overnemen.

Concreet gaat de advocaat volgende week maandag of dinsdag de verschillende partijen (Fortis, de Nederlandse staat, de Nederlandsche Bank, SPFI en misschien de Nationale Bank van België en BNP Paribas) dagvaarden voor de Brusselse handelsrechtbank.

De termijn voor de dagvaarding neemt 23 dagen in beslag, waardoor de procedure pas na de BAV van start kan gaan. Maar meester Laurent Arnauts verwacht dat de aandeelhouders de Fortis-transacties sowieso zullen verwerpen op de BAV van 11 februari. Daarnaast zijn er ook voorlopige maatregelen mogelijk om te vermijden dat activa worden doorverkocht, luidde het nog.

Met de dagvaarding vraagt Modrikamen onder meer dat de Belgische staat minder Fortis-aandelen zou krijgen voor de kapitaalsverhoging van eind september en dat de transacties met de Nederlandse overheid, met de federale participatiemaatschappij en met BNP Paribas nietig zouden worden verklaard. Indien niet op de vraag wordt ingegaan, eist Modrikamen voor zijn klanten 9 euro per aandeel schadevergoeding. “Maar zelfs als we de zaak zouden winnen, eisen we nog 1 euro per aandeel morele schadevergoeding.”

Intussen wordt niet uitgesloten dat er ook voorlopige maatregelen worden gevraagd, al dan niet in kort geding, om te vermijden dat er activa van Fortis worden doorverkocht aan derden, in het bijzonder in Nederland.

Uiteindelijk blijft het de bedoeling om met deze gerechtelijke stappen de betrokken partijen rond de onderhandelingstafel te dwingen. Modrikamen en Deminor hebben reeds enkele weken geleden een team samengesteld dat klaar staat om te onderhandelen, maar momenteel zijn er nog geen contacten geweest, luidde het woensdag. “We vertegenwoordigen ongeveer 13 procent van het kapitaal, dus er is een grote kans dat wat we onderhandelen, ook op de AV goedgekeurd zal worden.”

Modrikamen ziet verschillende mogelijke scenario’s om te onderhandelen: een betere prijs voor de overeengekomen Fortis-transacties, maar daarmee is de controle over de grootste financiële instelling van het land niet terug. Een andere mogelijkheid is een stand-alone-scenario.

Modrikamen verwijst hiervoor naar rapporten van twee investeringsbanken (JP Morgan en Dresdner Kleinwort) waarin staat dat de bank intussen perfect solvabel is. Een derde mogelijkheid is die van een grote Belgische financiële instelling: een fusie tussen Fortis Bank, Dexia en Ethias tot “Brussels Generale”. “Er zullen misschien nog een herstructurering en een kapitaalinjectie nodig zijn voor deze instelling, maar dat is overal in
Europa zo. Het is nodig dat België een visie ontwikkelt voor de financiële
sector”, pleitte Modrikamen.

Opvallend, ook de Wall Street Journal schrijft in zijn invloedrijke column “Heard on the street” dat de Belgische regering voor Fortis best alternatieven onderzoekt. Hierbij wordt gepleit voor een samengaan tussen Fortis en “het zieke Dexia”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content