Fortis-debacle: al 725 miljoen euro uitgekeerd aan beleggers

Drie kwart van de beleggers die zich hebben aangemeld voor de schikking van het Fortis-debacle van 2008, heeft intussen een gedeeltelijke compensatie gekregen. Tot en met januari werd in totaal zowat 725 miljoen euro uitgekeerd, zo bleek woensdag bij de publicatie van de jaarresultaten van Ageas.

De hele zaak draait rond verliezen die beleggers leden door het Fortis-debacle. Ageas, de erfopvolger van Fortis, onderhandelde daarover een megaschikking – de grootste ooit in Europa – met een aantal beleggingsclubs. Ongeveer 290.000 beleggers meldden zich voor een compensatie aan.

Tot en met januari kregen ongeveer 216.000 gedupeerden een gedeeltelijke compensatie, zo staat in de presentatie bij de jaarresultaten van Ageas. Hoeveel elke gedupeerde krijgt, hangt af van een reeks parameters. Op basis van de gegevens van woensdag gaat het voorlopig om gemiddeld zowat 3.356 euro per claim.

Het grootste deel van de uitbetalingen komt op het conto van Ageas. Andere verzekeraars namen 140 miljoen euro voor hun rekening. Niet iedereen is het eens met de Fortis-schikking. Zeven partijen stapten naar de rechter in Nederland. De rechter in beroep in Arnhem besliste begin februari om de zaak op te schorten tot 3 maart, zodat de partijen tot een minnelijke schikking zouden kunnen komen.

Partner Content