Fondsbeheerders hebben vertrouwen in China

CHINA Omdat de bevolking vergrijst, geeft China heel veel uit aan de robotisering van zijn industrie. © .

De transitie van China naar een consumptie-economie is een langetermijntendens, net als automatisering en elektrische auto’s.

China is de jongste jaren grondig aan het veranderen en zal over tien tot vijftien jaar wellicht de grootste economische macht ter wereld zijn. Nu president Xi Jinping er op het recentste congres van de Chinese Communistische Partij in geslaagd is zijn macht verder uit te breiden, staat niets zijn ambitieuze hervormingsprogramma nog in de weg, stelt Anh Lu.

Xi wil volgens de portefeuillebeheerder Aziatische aandelen bij T. Rowe Price “maatregelen nemen om de schulden van de bedrijven (in het bijzonder staatsbedrijven) te verlagen door te inefficiënte bedrijven te sluiten of aan te sturen op fusies en zelfs faillissementen.”

De tendens is minder schulden aan te gaan in de hoop de economische groei te stimuleren en de productiviteit en de rentabiliteit van financiële activa te verhogen. “De steunprogramma’s zijn de jongste jaren afgebouwd, terwijl de privéconsumptie een steeds groter aandeel heeft gekregen in de Chinese groei”, benadrukt ook Matthew Dobbs, beheerder van Aziatische aandelen bij Schroders. “De liberalisering van de Chinese markt zal beleggers kansen bieden. Het zou me niet verbazen wanneer een twintigtal van de beursgenoteerde Chinese bedrijven over enkele jaren doorgroeien naar de wereldtop.”

Spectaculair herstel

“In 2012 is de rendabiliteit van de investeringen in elkaar gezakt, wat de zwakke prestaties van de markten in dat jaar en in de jaren erna verklaart”, stelt Daniel Poon, directeur bij Zeal Asset Management.

“De Chinese regering voert nu een beleid om de productiecapaciteit te verlagen, in de eerste plaats om de vervuiling te beperken. Dat heeft echter ook geleid tot een spectaculair herstel van de rendabiliteit en van de markten sinds 2017. Ik heb er vertrouwen in dat dat beleid gehandhaafd blijft.”

Daniel Poon wijst erop dat “het vertrouwen van de Chinese consument een historisch hoog niveau heeft bereikt”, met een groei die op niveau blijft en een overheidsbeleid dat op de goedkeuring van het volk kan rekenen. Het probleem van de vervuiling in de Chinese grootsteden heeft de regering er bijvoorbeeld toe aangezet een ambitieus plan op te zetten om de verkoop van elektrische of hybride wagens te promoten.

Dobbs ziet dan ook “grote kansen in consumptie, de productie van energie-efficiënte gebouwen, intelligent transport, nieuwe energiebronnen, enzovoort.”

Jie Lu, hoofd research China bij Robeco, geeft aan een sterke winstgroei van zowat 20 procent te verwachten in 2018. “De bijdrage van de sectoren van de nieuwe economie zou groot moeten blijven, maar de capaciteitsverlaging in de industriële sectoren heeft ook veel staatsbedrijven in staat gesteld rendabeler te worden”, met als gevolg een snel herstel van de koersen voor een aantal van die groepen. “Wij blijven fundamenteel optimistisch voor de vooruitzichten op lange termijn, temeer omdat het schuldenrisico vandaag onder controle is.”

Kansen

De Chinese bevolking vergrijst. De behoefte aan een stijging van de productie zal dus noodzakelijkerwijs ingevuld moeten worden door een grotere automatisering van de fabrieken. Dat verklaart waarom geen enkel ander land in de wereld zoveel uitgeeft aan de robotisering van zijn industrie als China.

“Wij zien meerdere kansen op de Chinese markten, waar onze fondsen op inspelen: de toename van de behoeften van consumenten in termen van kwaliteit, de technologiesector, de behoefte aan automatisering van bedrijven, elektrische auto’s en de impact van de hervormingen op staatsbedrijven”, aldus Jie Lu (Robeco).

“Tegelijkertijd zal de opname van A-aandelen (genoteerd in China) in de MSCI-indices ook steun geven aan de Chinese markt, aangezien buitenlandse beleggers daarin nog maar een aandeel van 3 procent hebben bereikt.”

‘De liberalisering van de Chinese markt zal beleggers kansen bieden’ – Matthew Dobbs

De verbetering van de discipline op het niveau van de Chinese bedrijven heeft Anh Lu (T. Rowe Price) er onlangs toe aangezet zijn blootstelling aan de Chinese markt te verhogen, door te beleggen in cyclische bedrijven of bedrijven die een dominant marktaandeel hebben in een sector. “Dit hervormingsprogramma kan een negatieve impact hebben op de economische groei, maar China zal er gezonder door worden en de beurskapitalisatie van het land zal stijgen.”

Ze onderstreept dat het thema van de Chinese consument duidelijk een centraal element blijft in haar beleggingsstrategie. “In de afgelopen tien jaar hebben de Chinese gezinnen almaar meer schulden opgebouwd, wat grote gevolgen heeft gehad voor de consumptie-uitgaven. Per gezin blijft de schuld echter nog relatief laag, zodat de Chinese consument de groei van de regio nog vele jaren zou moeten kunnen ondersteunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content