Flashcrash op de beurzen

© istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen raakten maandag in geen tijd hun fraaie jaarwinsten kwijt, die in mei nog meer 20 procent bedroegen. De angst voor een harde landing van de Chinese economie leidde tot paniek. Al is de omvang van de daling ook niet los te zien van de impact van computergestuurde verkopen.

De Shanghai Compositeindex incasseerde maandag een verlies van 8,5 procent, de grootste duik in één dag sinds februari 2007. Handelaren en beleggers vreesden al dat het overheidsingrijpen niet houdbaar zou zijn en kregen ook nog eens industriële cijfers voor ogen die enkel maar de verder verzwakkende Chinese economie illustreerden.

De tuimelperte op de Chinese aandelenmarkten vertaalde zich meteen in verliezen van 3 à 4 procent bij de opening van de Europese beurzen. Rond de middag leek de paniek even te gaan liggen. Toen echter bleek dat ook Wall Street diep in het rood zou openen, diepten de verliezen op de Europese aandelenmarkten uit naar 5 procent. De Amerikaanse beurzen kelderen echter nog spectaculairder dan verwacht: de Standard&Poor’s 500-index zakte met 6 procent, de Nasdaq zelfs met 8 procent. Daardoor gingen de Europese beurzen weer lager en gingen de verliezen naar 7 à 8 procent. Daarna volgde een herstel, maar met verliezen van 5 procent mogen we nog steeds van een ravage spreken. Wall Street sloot uitendelijk met een verlies van 3,5 procent.

Automatische verkopen

Het is zonneklaar dat de omvang van de daling bij de opening op de beurs van New York niet los kan worden gezien van steeds meer computergestuurde handel. Programma’s slaan automatisch aan het verkopen als bepaalde niveaus worden doorbroken. Zelfs bij de meest liquide aandelen ter wereld leidde dat vandaag tot problemen en extreme dalingen.

Zo ging het aandeel van General Electric kort na de start van de handel 21 procent lager om na een uur handel weer op -2 procent te noteren. GE sloot de handelsdag af met een verleis van -3 procent. Topman Tim Cook reageerde zelfs via mail op de 13 procent lagere start van het Apple-aandeel en verkondigde dat het met Apple in China nog steeds goed gaat. Het bleek voldoende om snel bijna het volledige verlies goed te maken. Het verlies bleef uiteindelijk beperkt tot -2,5 procent.

Geen Amerikaanse renteverhoging

Als er grote verliezers zijn, zijn er ook grote en kleine winnaars. Zo boekten vooral de Amerikaanse obligatiekoersen flinke winst. De 10-jarige rente op Amerikaanse overheidsobligaties zakte duidelijk opnieuw onder 2 procent. Ook de euro won stevig terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar en steeg met 2 procent tot 1,162 dollar.

Beide elementen bewijzen dat beleggers niet meer geloven dat de Amerikaanse centrale bank op 17 september de rente optrekt. De markt gaat er nu zelfs van uit dat er geen renteverhoging meer komt dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content