Fiscaal (bijna) ongestraft geld uit je tak 21 halen?

© iStock

Een Tak 21 is vrijgesteld van roerende voorheffing als je deze minstens acht jaar aanhoudt. Wil dat zeggen dat je fiscaal zwaar afgestraft wordt als je je geld te vroeg opvraagt of valt dit allemaal nog mee?

Tak 21 blijft populair

Een Tak 21 is in feite een belegging in een verzekeringskleedje. Enerzijds heb je het voordeel dat je steeds je kapitaal terugkrijgt. Anderzijds ontvangt je ook een op voorhand vastgelegde interest, die momenteel rond de 1,5 procent schommelt. Afhankelijk van de prestaties van het onderliggend fonds krijg je ook nog een bonus, zodat je de laatste jaren doorgaans uitkam tussen 2,5 en 3 procent.

Fiscaal voordelig

De opbrengst van een Tak 21 is volledig vrijgesteld van roerende voorheffing wanneer je er minstens acht jaar in blijft zitten. Je bespaart dus 27 procent roerende voorheffing in vergelijking met bv. obligaties.

Binnen de acht jaar fiscaal afgestraft?

Als je toch binnen de acht jaar wat geld afhaalt betaal je roerende voorheffing, maar in de praktijk valt dit best mee. Je betaalt immers in de eerste plaats enkel op het gedeelte dat je opvraagt voordat de termijn van acht jaar verstreken is. Het gedeelte dat je niet opvraagt, wordt dus niet belast. Maar er is meer. Je betaalt enkel roerende voorheffing op de interesten. Op het geld dat je oorspronkelijk in je Tak 21 ondergebracht heeft (het kapitaal) en dat je nu terugvraagt, betaal je uiteraard geen belasting.

In de praktijk valt dit mee

Stel je hebt een Tak 21 afgesloten voor 100.000 euro. Je vraagt na een paar jaar 10.000 euro. Enkel die 10.000 euro zal meegeteld worden bij de berekening van de belasting. Je zal enkel roerende voorheffing betalen op de opbrengst die je behaalde met die 10.000 euro. Let wel, de fiscus gaat er van uit dat je jaarlijks een minimaal rendement behaalt van 4,75 procent, ook al lag dat een stuk lager (bv.2,75%).

Concreet voorbeeld

Stel je hebt drie jaar geleden een Tak 21-verzekering afgesloten voor 100.000 euro met een gegarandeerde opbrengst van 2 procent. Je hebt nu 10.000 euro nodig en wenst dit op te vragen. Je betaalt dan 27 procent roerende voorheffing op een gekapitaliseerde opbrengst van 4,75 procent per jaar.

Concreet verdien je na drie jaar 1.493,69 euro. Hierop betaalt je dan 27 procent ofwel 403,29 euro. Je houdt dus netto 9.596,71 euro over. Informeer ook naar de uitstapkosten, die vaak niet zo zwaar doorwegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content