Financiële waakhond waarschuwt voor ‘boiler room’ fraude

. © Poike (iStock)

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt opnieuw voor ‘boiler room’ fraude, een vorm van oplichting waarbij, vaak telefonisch, fictieve of waardeloze aandelen of financiële producten worden aangeboden.

De FSMA waarschuwt voor verschillende ‘boiler rooms’ die de voorbij weken consumenten hebben benaderd, met name Ashida Associates, Sapporo International en Tokai National Partners. De financiële waakhond raadt ten zeerste af in te gaan op financiële diensten door die vennootschappen. Ze mogen geen beleggingsdiensten aanbieden in ons land.

Via ‘boiler room’ fraude beloven oplichters grote winsten. Vaak wordt de consument gelokt met een eerste, in bedrag beperkte, investering, die zeer vlug winstgevend blijkt te zijn. Vervolgens wordt de consument gevraagd om steeds meer te investeren. In tegenstelling tot de eerste investering, zijn de nieuwe investeringen verlieslatend en wanneer de consument zijn geld terugvordert blijkt dat niet mogelijk zonder bijkomende stortingen. Daarbij wordt niet geaarzeld om de consument onder zeer zware druk te zetten – vandaar de Engelse benaming ‘boiler room’ -, aldus de FSMA.

De financiële waakhond ziet een geleidelijke stijging van het aantal fraudegevallen met dergelijke ‘boiler rooms’: dit jaar tot dusver 111, tegen 95 in 2016 en 78 in 2015. Officieel is er sprake van meer dan één miljoen euro schade door de oplichtingstechniek.

‘Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Niet alle slachtoffers doen een melding of geven informatie over hun verliezen’, klinkt het bij de FSMA. De individuele schade kan oplopen van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. Bij de slachtoffers gaat het overigens vaak om bedrijfsleiders of mensen met een sleutelfunctie in een bedrijf

Partner Content