Financiële markten lijden in toenemende mate onder het falen van de ECB

Stefan Hofrichter, global chief economist van Global Policy Council (GPC) van AllianzGI legt uit waarom dit jaar na een bemoedigend eerste kwartaal de aandelenprijzen in maart zijn gedaald, eerst in Europa en later in de VS.

Hofrichter is ervan overtuigd dat in de laatste paar maanden de mondiale kapitaalmarkt in toenemende mate heeft geleden onder het falen van de ECB om te voorzien in verdere injectie van langlopende liquiditeit.

Gezien de bijkomende druk van teleurstellende data van de Amerikaanse economie, de nog altijd onzekere politieke situatie in de eurozone na de Griekse verkiezingen en de zwakte van het Spaanse bankenstelsel, was er geen enkele manier waarop de negatieve stemming kon worden omgekeerd.”

In zijn analyse legt Hofrichter uit welke politieke stimuli de situatie op de wereldmarkt op de lange termijn zouden kunnen bezweren en, gebaseerd op die aannames, welke strategische en tactische besluiten AllianzGI heeft toegepast in de assetallocatie.

Europa moet vooral vechten tegen structurele tegenwind en verlies van vertrouwen

De effecten voor global fixed-income worden uitgelicht door Ingo Mainert, Co-CIO Multi Asset Europe in the Global Strategic Outlook. Door dalende potentiële groei in de geïndustrialiseerde wereld als resultaat van de schuldenproblematiek, moet Europa vooral vechten tegen structurele tegenwind en verlies van vertrouwen.

“Dit zal waarschijnlijk vooral resulteren in hoge fluctuaties in Europese staatschulden in de komende paar maanden”, stelt hij.

“In de VS is monetaire verruiming in de vorm van Quantitative Easing 3 een optie als economische groei onder het huidige niveau zakt en de werkloosheid weer gaat stijgen.”

Aan de andere kant heeft hij een iets optimistischere visie over Japan waar overheidsuitgaven en uitgestelde vraag van consumenten activiteit in non-monetaire sectoren als bouw en dienstverlening ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content