FED verlengt zerorentebeleid tot 2015

Wall Street is vandaag lager geopend, met redelijke verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen lopen op tot in de buurt van maximaal ongeveer een half procent. Sommige analisten vinden het raadzaam om na de recente stijging een deel van de winsten naar de zijlijn te brengen.

Macro-economische cijfers niet onverdeeld positief

De financiële markten reageerden namelijk euforisch op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de economie opnieuw aan te zwengelen met bijkomende maatregelen.

De S&P500 sloot de voorbije week week 1,9 procent hoger af en noteerde op het hoogste niveau sinds december 2007.

Tegenover begin dit jaar loopt de winst van de S&P volgens Royal Bank of Scotland op naar 16,5 procent. De Federal Reserve zal het zerorentebeleid verlengen tot 2015, Operation Twist continueren en maandelijks 40 miljard dollar aan hypotheekschulden opkopen.

De macroeconomische cijfers waren echter niet onverdeeld positief. De producentenprijzen (PPI) stegen harder dan verwacht, wat op opwaartse inflatoire druk wijst. Ook de terugval van de Amerikaanse industriële productie lag boven de prognoses.

Over naar Europa

In Europa keurde het Duitse Grondwettelijk Hof de oprichting van het Europese noodfonds ESM goed. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden met betrekking tot de omvang van de Duitse bijdrage aan het fonds. De Amerikaanse dollar verloor fors terrein en dit gaf de grondstoffenprijzen vleugels.

De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van 6 andere valuta, daalde op weekbasis met 1,7 procent.

Tegenover de euro verloor de dollar zelfs 2,4 procent. Met name de basis- en edelmetalen hadden de wind in de zeilen terwijl er enkel een handvol verliezers was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content