FED krijgt volgende kans om standpunt te wijzigen op 27-28 april

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse centrale bank gisteren haar basisrente ongewijzigd gehouden. Bovendien kondigde de Federal Reserve aan dat de rente nog wel een tijdje laag kan blijven.

De reactie op de financiële markten gaf aan dat de beleggers zich voorlopig wel kunnen vinden in het standpunt van de FED. De centrale bank heeft veel geld in de economie gepompt en wil het daar voorlopig laten zitten.

De beleggers begrijpen maar al te goed dat het nog te vroeg is om de steunmaatregelen al terug te trekken.

De daling van de rendementen op de staatsobligaties in reactie op het bericht van de FED bewijst dat de beleggers zich voorlopig geen zorgen maken over de inflatie, alleszins toch niet op korte termijn.

In de toelichting op de rentebeslissing liet de FED zich iets optimistischer uit over de arbeidsmarkt en over de bedrijfsinvesteringen, maar uiteindelijk bevatte de toelichting weinig nieuwe elementen.

Zoals bij vorige gelegenheden was ook Kansas City FED president Thomas Hoenig een voorstander van een renteverhoging, met de opmerking dat de lage rente een volgende zeepbel in de hand werkt en de inflatie voedt.

Peter Boockvar van Miller Tabak sprak van een non-event, maar hij gelooft niet dat de huidige status quo lang zal blijven duren. Boockvar denkt dat de FED eerst gaat testen hoe de markt reageert op het stopzetten van mortgage-backed securities.

Daarna kan voorzichtig worden gesproken over een verhoging van de rente, hoewel de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk eerst de arbeidsmarkt zal willen zien aantrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content