FED gaat niets doen, centrale bank heeft al gedaan wat ze moest doen

Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank vanavond nieuwe maatregelen gaat aankondigen om de economie te stimuleren.

Die maatregelen kunnen verschillende vormen aannemen: een verlening van Operatie Twist, een nieuwe fase van QE3 of een mix van beiden.

Robert Heller, voormalig gouverneur van de Amerikaanse centrale bank, gelooft echter dat alles bij het oude gaat blijven. De FED gaat niets doen, want de centrale bank heeft in de afgelopen maanden al alles gedaan wat ze moest doen. Daarmee gaat Heller dus lijnrecht tegen de marktverwachtingen in.

Limieten zijn bereikt

Volgens Heller zijn de limieten bereikt over wat de FED kan doen wat betreft het verlagen van de rente. Het is nu tijd om aan iets heel anders te denken, namelijk aan de begroting. Het Amerikaans begrotingsrapport swingt de pan uit en daar moet dringend paal en perk aan worden gesteld.

Heller is van mening dat het de groei van de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten aan een zeer bevredigend tempo groeit, meer bepaald in een range van 6 tot 6,50%.

In zijn ogen kan de FED niet blijven ongeveer de helft van het federaal begrotingstekort financieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content