FED denkt dat beetje inflatie kettingreactie op arbeidsmarkt in gang kan zetten

De Amerikaanse centrale bank waarschuwde afgelopen dinsdag voor het eerst voor het deflatiegevaar. Onder andere om dat deflatiegevaar af te wenden lijkt een uitbreiding van de politiek van quantative easing waarschijnlijk.

De FED denkt dat beetje inflatie een kettingreactie op de arbeidsmarkt in gang kan zetten, waardoor het probleem van de hoge werkloosheidsgraad kan worden opgelost.

Het probleem is echter dat het geen makkelijke opgave is om inflatie te ‘krijgen’. De prijzen voor een aantal goederen en diensten stijgen weliswaar in de VS, maar in onvoldoende mate om voor inflatie te zorgen.

Voorlopig heeft de FED het woord ‘deflatie’ nog niet in de mond genomen. De Amerikaanse centrale bank omschreef het probleem door te stellen dat de inflatie ‘iets’ onder de gewenste niveaus blijft.

Het probleem van deflatie is het dat het de toename van de werkloosheid kan doen versnellen. Dat verklaart meteen ook waarom dat de FED uitkijkt naar inflatie. Die kan namelijk de katalysator worden die de Amerikaanse arbeidsmarkt eindelijk weer in een opwaartse beweging brengt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content