Failliet van Griekenland kan watervaleffect hebben
De Griekse regering beweert dat ze de huidige crisis rond de begroting de baas kan, maar de financiële markten denken daar anders over. De spread tussen Griekse en Duitse staatsobligaties is fors opgelopen.
Griekenland zelf zegt geen behoefte te hebben aan een extern reddingsplan, maar het feit dat de rendementen op 10-jarige Griekse staatsobligaties tegenover de Duitse recordniveaus hebben bereikt, zijn een teken aan de wand.
Ook de kostprijs om de Griekse staatsschuld tegen een mogelijk faillissement te beschermen, heeft eveneens een recordniveau bereikt. In Europa zegt men zich voorlopig weinig zorgen te maken over een mogelijk faillissement van Griekenland.
Jim Bianco, president van Bianco Research in Chicago, is daar nog niet zo zeker van. Het failliet van Griekenland kan een watervaleffect hebben, aldus Bianco. Andere kwetsbare landen kunnen namelijk eveneens in moeilijkheden gaan komen.
Ook de eurozone in haar geheel zou in de problemen kunnen raken, met bijkomende druk op de koers van de euro als gevolg. Bianco gelooft dat we in een nieuwe wereld kunnen wakker worden wanneer een ontwikkeld land er niet meer in slaagt om zijn schulden af te betalen.
Tot dusver hebben alleen groeilanden als Argentinië en Rusland zoiets gedaan. Het failliet van Griekenland of een ander Europees land in de problemen kan echter ook de aandacht gaan vestigen op de enorme Amerikaanse staatsschuld. Die schuld is momenteel eigenlijk het belangrijkste exportproduct van de VS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier