Facebook heeft nog heel wat te bewijzen

Vrijdag 18 mei was het zover: de langverwachte beursgang van Facebook. Met een uitgifteprijs van USD 38 lag de beurswaarde van het sociale medium rond de USD 100 miljard.

Het is nu aan het management van Facebook om te bewijzen dat het aandeel een dergelijk hoge waardering verdient. ABN Amro is het aandeel Facebook volgen; de bank doet dit met een houdadvies.

Voorafgaand aan de beursgang had Facebook laten weten dat de uitgiftekoers per aandeel tussen de USD 34 en USD 38 zou liggen. Dit betekende een opwaartse herziening ten opzichte van de initiële bandbreedte. De definitieve uitgiftekoers lag aan de bovenkant van de opwaarts herziene bandbreedte.

Dit betekent dat Facebook op de beurs een waarde van circa USD 100 miljard vertegenwoordigt, ofwel: beleggers moeten circa 100 keer de winst over de afgelopen twaalf maanden neertellen voor Facebook.

De analisten van ABN Amro hebben al eerder aangegeven dat zij het kopen van aandelen Facebook bij de huidige koersniveaus als speculatief beoordelen.

Zuckerberg heeft nog zeer veel macht

Er was sprake van een hype rond de beursgang van Facebook.

Daarnaast is slechts een beperkt deel van de Facebook-aandelen (15%) naar de beurs gebracht.

Dit betekent dat CEO Mark Zuckerberg nog zeer veel macht heeft binnen de organisatie. Het is maar de vraag in hoeverre institutionele beleggers dat een aantrekkelijke gedachte vinden.

ABN Amro kiest ervoor om het aandeel Facebook te gaan volgen met een houdadvies. Gezien de huidige, hoge beurswaardering van Facebook heeft het bedrijf heel wat te bewijzen.

Het tempo waarmee Facebook groeit, begint bovendien af te nemen; het bedrijf zal derhalve snel nieuwe groeimogelijkheden moeten aanboren om de huidige, hoge beurswaardering te kunnen rechtvaardigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content