Fabrieken in regio New York hebben minder werk

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, maar van grote bewegingen is zeker geen sprake. De verliezen voor de belangrijkste indices lopen op tot in de buurt van een kwart procent. Van winstnemingen op grote schaal is zeker nog geen sprake.

Een aandeel dat goed in de gaten wordt gehouden, is vanzelfsprekend Apple. De koers van Apple blijft flirten met de kaap van 700 dollar, maar heeft voorlopig nog geen overtuigende doorbraak boven dat niveau kunnen afdwingen. Een grote aankooporders kunnen echter volstaan om de koers voorbij 700 dollar te sturen.

De FED Empire State index, de index die het gedrag van de aankoopmanagers de regio van New York weerspiegelt, blijft dalen en heeft dus nog geen bodem bereikt.

Dow Jones nu ongeveer op niveau van 11 juli 2007

De Dow Jones Industrial Average sloot afgelopen vrijdag op 13.539,86 nadat de Federal Reserve een derde opkoopprogramma gaat starten om de Amerikaanse economie aan te zwengelen. Vergelijk deze indexstand met die van 11 juli 2007. Op 11 juli 2007 sloot de Dow Jones Index op 13.577,87.

Op die dag werd de Amerikaanse minister van financiën, Henry (Hank) Paulson, geïnterviewd door het zakenblad Fortune in een special over ‘The Greatest economic boom ever’. Hij zei destijds: ‘This is far and away the strongest global economy I’ve ever seen in my business lifetime’.

De heer Paulson startte zijn carrière in 1970, waardoor zijn opmerking op 11 juli 1970 gelet op het koersverloop van de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average uitstekend is te verklaren. Waarom deze constatering van belang is of kan zijn, heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers te maken met de verschillende business cycles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content