Exportdaling Japan is zorgwekkend (Dexia)

Vanaf augustus waren de economische indicatoren in Japan wat meer genuanceerd, zo merkt Dexia op. De PMI-index voor de industrie stond immers pal op de grens tussen “expansie” en “inkrimping”.

Terwijl het vertrouwen van de Japanse kmo’s zich stabiliseerde, zag Dexia ondanks een bescheiden toename van de loonmassa wel een daling van het consumentenvertrouwen.

De combinatie van de nog altijd relatief hoge werkloosheid (5,2 % in augustus), een andere manier om ecopunten te berekenen en het einde van de schrootpremies, zal de komende maanden immers de consumptiegroei afremmen.

Naoto Kan is eerste minister gebleven, wat in 2011 wellicht zal leiden tot een zekere budgettaire terughoudendheid. Al bij al verwacht Dexia, dankzij het herstel van de wereldeconomie en het soepele rentebeleid, dat het bbp in 2010 met iets minder dan 3 % zal groeien, en met om en bij de 2% in 2011.

De recente koersstijging van de yen zorgt er echter voor dat dit scenario enigszins onder druk staat. In het bijzonder de exportdaling tijdens de laatste maanden is volgens Dexia zorgwekkend en verklaart natuurlijk waarom de autoriteiten de jongste weken rechtstreeks ingrepen op de wisselmarkten om deze koersstijging een halt toe te roepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content