Eurozone zal nog minstens 2 tot 3 jaar in de zuurstoftent moeten blijven

Willem Buiter, de hoofdeconoom van Citigroup, is van mening dat Europa in de afgelopen jaren wel degelijk vooruitgang heeft geboekt wat betreft de aanpak van de schuldencrisis. Er werden een aantal maatregelen genomen die door de financiële markten terecht werden verwelkomd.

Het probleem is echter allesbehalve opgelost, de eurozone zal nog minstens 2 tot 3 jaar in de zuurstoftent moeten blijven. Het belangrijkste probleem waar Europa mee worstelt, is dat de schuldengraad in de meeste Europese landen nog veel te hoog ligt. Die schulden moeten eerst afgebouwd worden.

Groeiende verdeeldheid tussen Duitsland en de rest van de eurozone

Een tweede belangrijk punt is de groeiende verdeeldheid tussen Duitsland en de rest van de eurozone, onder andere wat de standpunten omtrent de bankenunie betreft. Nochtans is zo’n bankenunie volgens Buiter de volgende belangrijke stap in het handhaven van de stabiliteit van de euro.

Het probleem is dat het Europees bancair systeem momenteel hopeloos versnipperd is. Precies daarom is het zo belangrijk dat er vooruitgang wordt gemaakt wat de bankenunie betreft.

Nu krijgen we bijvoorbeeld het fenomeen dat bedrijven in Noord-Tirol (Oostenrijk) 350 basispunten minder rente moeten betalen dan bedrijven in het vlakbij gelegen Zuid-Tirol (Italië).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content